A brownie az egyik legegyszerűbb és legfinomabb süti, szerencsére többfajta lisztből is el lehet készíteni. A következő brownie recept gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják, de remekül passzol egy diétás vagy egészségtudatos étrendbe is.
Hozzávalók
- 7.5 dkg étcsoki (lásd tippek)
- 5 dkg vaj
- 2 kisebb tojás
- 5 dkg barna cukor
- 5 dkg barnarizs vagy hajdina liszt
- ½tk sütőpor
Elkészítés
- A csokit a vajjal megolvasztjuk. Egy mély tálban habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral (használjunk robotgépet). Belekeverjük a vajas csokit, majd a sütőporral elkevert lisztet.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a csokis masszába. Egy 20cm-es négyzet alakú tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, egy lapos fa vagy szilikon lapáttal egyenletesen elosztjuk.
- Előre melegített sütőben 190 fokon 20-25 percig sütjük.
- Egy rácsra kifordítjuk, amikor kihűlt kockákra szeleteljük. A szeleteket díszítjük, mázzal bevonjuk vagy porcukorral megszórjuk.
Tippek
- A csokoládé kakaótartalma minimum 70%-os legyen.
- Egyéb gluténmentes liszttel vagy lisztkeverékkel is el lehet készíteni – bár vigyázzunk a burgonya és kukoricalisztekkel, ezek mellékíze nagyon érezhető.
- A fenti receptet valójában egy alaprecept – bár finom önmagában is, adhatunk a masszához darált diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket, mazsolát, bogyós gyümölcsöket. Nagyon finom rumos meggyel vagy áfonyával!
- A kisült brownie-t megkenhetjük lekvárral, csokikrémmel, tejszínhabbal, túrókrémmel, vagy tálalhatjuk fagylalttal vagy vaníliamártással is. De elég porcukorral is megszórni.
- Tortácskává varázsolhatjuk, ha két szeletet egymásra teszünk – a két réteg közé tegyünk csokikrémet, lekvárt vagy vaníliakrémet, a tetejét is kenjük meg vékonyan (de akár körbe is mázolhatjuk a krémmel).
- Ideális parti süti, egy egészséges gyerekzsúrra is készülhet.
- A gluténmentes brownie nem csupán lisztérzékenyek számára kedvező, de egy egészséges étrend részese is lehet.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu