A leveles tésztába tekert virsli ideális falat lehet bulikra, gyerekzsúrokra – továbbá a szokásos szilveszteri virsli helyett egy különleges étel lehet éjfélkor. Szuper egyszerűen elkészíthető és variálható. Glutén-mentes leveles tészta is alkalmazható.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- 1 csomag frankfurti vagy bécsi virsli
- Mustár (lásd tippek)
- 1 tojás (opcionális)
Elkészítés
- A tésztát kicsomagoljuk, egy nagy deszkán elsimítjuk.
- A virsliket félbevágjuk. Ezek nagyságát lemérjük, és 2 centivel kisebb négyzetekre felvágjuk a tésztát.
- A négyzeteket megkenjük mustárral, közepükre helyezzük a virsli darabokat és a tésztában felcsavarjuk. A virsli vége lógjon ki kissé mindkét oldalon!
- A bebugyolált virsliket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
- A tepsit kivesszük a hűtőből, tojással megkenjük a tetejüket (ez kihagyható), és esetleg megszórjuk valami maggal (lásd tippek).
- 10-15 percig világosbarnára sütjük.
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
Tippek
- Mustár helyett alkalmazhatunk tormát, ketchupot, paprikakrémet, hagymalekvárt vagy egyéb chutneyt. Egyik kedvencünk a chililekváros verzió!
- Sütés előtt a tekercsek tetejét megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, mustármaggal, magvakkal, chili pehellyel stb (gyerekek számára ezt hagyjuk ki).
- A négyzetekre helyezhetünk egy vékony szelet sajtot is, mielőtt a virslit bebugyoláljuk.
- A leveles tésztába tekert virsli gyerekek, felnőttek egyik kedvenc étele, így szuper parti falat lehet. Különösen ajánljuk szilveszterre, nyáron piknikre – halloweenra remek verziója a múmia virsli tekercs. További előnye, hogy előkészíthető – tároljuk hűtőszekrényben, de akár le is fagyaszthatjuk előkészítve! Kezdők is könnyen el tudják készíteni, gyerekek kimondottan szeretnek besegíteni az előkészületekbe!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu