Az angol étkezés eltér az Európaitól. A főétkezés a vacsora, míg ebédre csupán egy szendvicset kapnak be. A magyar médiában sok helytelen információt lehet olvasni az angol étkezési szokásokról, ennek oka a szavak eltérő alkalmazása a különböző társadalmi rétegekben, amely nehezen kiismerhető külföldiek számára..
Dinner, lunch vagy tea?
Az egyik legzavaróbb a “dinner” és “tea” kifejezések jelentése. A 18. századig a briteknél is az ebéd volt főétkezés, amit “dinner“-nek hívtak. Később a dinner egy késő esti, formális étkezéssé vált – elsősorban az arisztokrácia, majd a feltörekvő középosztály körében. A hétköznapi, családi (meleg) vacsora a supper lett, az ebéd lunch. A munkásosztály körében azonban az ebéd megmaradt “dinner” (még akkor is, ha nem főtt ételt fogyasztanak), a vacsora pedig “tea” lett, amely a “high tea” kifejezésből származik. A high tea és low tea kifejezések arra utalnak, hogy milyen asztalnál történt az étkezés. A high-tea eredetileg étkező asztal mellett fogyasztott, kora esti (17-19 óra) étkezésre vonatkozott – elsősorban a fizikai munkások vacsoráját jelentette, amit teával tálaltak. A low-tea az afternoon tea (azaz délutáni tea) másik neve, amit 16 órakor fogyasztatott először az arisztokrácia, később a középosztály – alacsony asztal mellett. A délutáni tea valójában egy teával kísért uzsonna volt, amit később supper vagy dinner követett (20 óra körül). Egy külföldi számára mindez nagyon zavaró lehet, hiszen az ebéd lehet dinner, lunch vagy brunch – a vacsora dinner, tea vagy supper. A megfelelő kifejezés használata vidéktől, társadalmi rétegtől és étkezési szituációtól függ. (Érdemes tudni, hogy Angliában a mai napig bizonyos kifejezések használata elárulja az emberek társadalmi hátterét – amit még nehezebben lehet elhagyni, mint egy akcentust).
Teázás
A magyarországon elterjedt “ötórai tea” koncepciója valójában nem létezik. A hagyományos angol délutáni teázás 4 órakor történt – manapság 3-4 körül zajlik. A délutáni teázás valójában egy uzsonnát jelentett az arisztokrácia számára, akik később vacsoráztak, mint a fizikai munkások, így délután muszáj volt valamivel az éhségüket csillapítani. A második világháború után azonban ez az étkezés egyre inkább a háttérbe szorult. Bár a teázás megmaradt, manapság a teaszendvicseket és süteményeket 1-2 db keksz helyettesíti. A hagyományos délutáni teázás szállodák, teázók specialitása, illetve népszerű vendégváró alkalom délutáni zsúrok tartására, baráti-rokoni összejövetelekre (lásd angol teaparti). Ennek ellenéra az angol tea a britek legfontosabb itala – napi 3-5 bögrét fogyasztanak. Többet az angol teázás szokásairól>>
Angol étkezési szokások
- Angol reggeli – a hétköznapi reggeli manapság gabonapehely, zabkása vagy lekváros toast, de a hagyományos angol reggeli egy kiadós, meleg étel, amely estig telítettségérzetet biztosít. A “Full English Breakfast” alap összetevői: bacon szalonna, tojás (tükör tojás vagy rántotta), sült paradicsom és gomba, grillkolbász, pirítós és paradicsomos bab. Természetesen angol tea kíséri. Ezt a hagyományos verziót az angolok általában hétvégén fogyasztják brunch-ként, de világszerte nagyon népszerű szállodai reggeliként. Angol reggeli>>
- Brunch – a “lunch” és” breakfast” kifejezések egyesítése, amely egy késői, kiadós reggelit vagy korai, laza ebédet jelent. Különösen népszerű hétvégeken, leginkább szombaton. Általában meleg ételről van szó, amit könnyen és gyorsan lehet elkészíteni – pl omlett, sonkás és szalonnás saláták, vagy steak, füstölt lazac. Brunch receptek>>
- Lunch – a hétköznapi ebéd a legtöbb angol számára egy szendvics, különösen népszerű a háromszög alakzatú toast kenyérből készített előcsomagolt szendvics. Angliaszerte mindenfele található szendvics büfé, de élelmiszerboltokban, illatszerboltokban és kávézókban is rengeteg verzió kapható. Szendvics receptek>>
- Sunday Lunch – külön megemlítést érdemel a vasárnapi ebéd, más néven a Sunday Roast, amelyet általában egy kollektív étkezés során fogyasztanak. Különösen népszerű ilyenkor egy pub-ban összejönni barátokkal, rokonokkal, vagy meghívni őket vendégségbe. Az ebéd fókuszpontja a roast meat (ez lehet sült csirke, sertéssült, báránysült vagy marhasült), amit párolt zöldségekkel, tepsiben sült burgonyával és a sült hús szaftjából készült mártással (gravy) tálalnak. Minden húst annak megfelelő szósz is kíséri – pl marhasült-tormaszósz & angol mustár; sertéssült- almaszósz & mustár; báránysült-mentaszósz, áfonyaszósz (vagy zselé). Világhírű a roast beef, amelynek nélkülözhetetlen kísérője a Yorkshire pudding. Az ebédet általában egy “pudding” zárja, amely angolul desszertet jelent. Legnépszerűbb a crumble, ünnepi alklalmakon a trifle.
- Supper – a polgári osztályok hétköznapi vacsorája (amit az alsóbb rétegek tea-nek eveznek). Általában egy gyors és egyszerű, de meleg ételről van szó. Népszerű a steak, pie, sült kolbász, házilag készített hamburger vagy a pörkölthöz hasonló stew. Az angolok nagyon nyitottak a nemzetközi gasztronómiák iránt, különös közkedveltek az india, kínai és thai ételek. A legtöbb angol ezeket konyhakészen vagy félkészen vásárolja – amit csupán a mikróban felmelegítenek. Továbbá vacsorára gyakori a gyorsétkezdéből rendelt étel – legnépszerűbb a fish & chips, hamburger, pizza és kebab, továbbá ázsiai, mexikói, görög, török gyorsételek.
- Dinner – a polgári osztályok számára egy többfogásos étkezést jelent, amely elsősorban vendégségben történik (dinner party). Ez lehet formális vagy laza – ilyenkor a háziasszonyok általában kitesznek magukért, de továbbra is az egyszerűség és fúzió a tálalt ételek jellemzője.
- BBQ – nyáron a briteknél is nagyon népszerű a grillezés, különösen egy hétvégi kerti-parti keretében. Grillezés>>
- Picnic – városi parkok, vidéki szabadterek, közösségi kertek az angolok büszkesége, ahol nyáron előszeretettel kedvelnek piknik keretében barátokkal, családtagokkal összejönni. Továbbá szabadtéri programok, sport rendezvények (pl Wimbledoni tennisz), kirándulások fókuszpontja egy remekül összeállított piknik. Piknik tippek>>
- Christmas Lunch – az év legfontosabb étkezése. Hagyományosan libasült került az asztalra, manapság népszerűbb a sült pulyka, amit hagyományos szószok, köretek kísérnek. Az ebédet a Christmas pudding és Mince pie zárja.
Angol ételek
Az alábbi cikkekben további információt és recepteket lehet majd a következő hetekben találni a hagyományos és modern angol ételekről:
Tippek
- Egy angol dinner partyra nem illik pontosan érkezni. 10-15 perc késés javasolt. Továbbá illik egy üveg bort vinni – grillezésre sört is lehet.
- A sülteket mindig az asztalnál vágják fel. A zöldségeket közös edényekben tálalják, ezekből mindenki maga szed a tányérjára (vagy a háziasszony adagolja ki), majd leöntik a gravy-vel.
- A sültek mellé mindig a megfelelő szószokat, mártásokat kell tálalni, plusz elhagyhatatlan a só, bors az asztalról.
- A szalvétát nem szabad az asztalon hagyni, ezt az ölünkbe kell teríteni.
- Az étkezést csakis akkor szabad elkezdeni, amikor mindenki szedett magának ételt.
- Amikor befejeztük az étkezést, az angol etikett alapján a villa felfele néz, nem lefelé.
- Az angol teát csakis csészében illik tálalni délutáni teázás alkalmával. Mindig a csésze fülét fogva kortyolgatjuk (nem szürcsöljük!) a teát, alatta a csésze alját a másik kezünkkel fogjuk.