Az angol ételekről szélsőséges a vélemény. Míg rengeteg angol, pontosabban brit, étel világhírű, ugyanakkor az angol konyha nevezetes arról is, hogy sokak számára ízetlen. Ennek oka a minőségben rejlik. Hagyományosan a brit alapanyagok kiváló minőséggel rendelkeztek, így nem volt szükség erős, elnyomó fűszerezésre. Azonban a modern, nagyipari mezőgazdaság és a női emancipáció következménye során az élelmiszerek minősége csökkent, amit a konyhakész és gyorsételek elterjedése tovább rontott. Az elmúlt évtizedben azonban a hagyományos angol ételek reneszánszkorukat élik, így nem csoda, hogy Anglia a világ egyik legfontosabb kulináris központja..
Angol konyha
Az angol konyha alapvető jellemvonása az egyszerűség, az élelmiszerek természetes ízének a megőrzése. Ez történelmi, vallási és mezőgazdasági tényezőkre alapszik. A brit agrárkultúra évszázadok óta előrehaladottabb az Európai országokhoz képest, amely a modern nagyipari termesztésre, állattenyésztésre is vonatkozik. Jelenleg a hagyományos mezőgazdaság nagyon népszerű – különösen trendi a konyhakert. Ennek hatása nem csupán az angol gasztronómián érezhető, hanem világszerte is érvénysül – különösen a nemzetközileg népszerűvé vált brit séfek által (pl Jamie, Nigella, Gordon, Heston). Az angol konyha másik alapvető tulajdonsága az idegen alapanyagok, fűszerek, ízek befogadása, és ezek újító, hibrid hatása az angol hagyományos ételekre. Különösen megemlítésre méltó az anglo-indiai konyha, amely sok, világszerte népszerű ételt eredményezett. Többet az angol konyha és gasztronómia cikkünkben lehet olvasni>>
Hagyományos angol ételek
Bár sok világszerte népszerű angol ételt ismerünk (pl roast beef, szendvics, steak, fish&chips), íme néhány tipikus angol étel, amely egy külföldi számára gondot okozhat:
- Pie – sós vagy édes egytálétel. A sós verziók zöldséges húsból állnak, amit krumplipürével vagy tésztával borítanak be, mielőtt a sütőbe teszik. Híres a Cottage pie és Sheperd’s pie. A karácsonyi ünnepek fontos aprósüteménye a mince pie, amely neve ellenére nem tartalmaz húst!
- Bangers and Mash – sült kolbász krumplipürével. A “bangers” nevet a háború alatt kapta, amikor a kolbászokat vízzel töltötték ki, így sütés közben kidurrantak. Leghíresebb a Cumberland kolbász. Sokszor hagymás mártással tálalják.
- Toad-in-the-hole – palacsintaszerű tésztában sült kolbász. Toad in the hole receptje>>
- Ploughman’s Lunch – a pubok egyik hagyományos étele, amelynek összetevői: rusztikus kenyér, sajt, ecetes gyöngyhagyma, hagymalekvár (pickle), zellerszár, paradicsom
- Lancashire hotpot – kumpliszeletekkel borított zöldséges, húsos egytálétel
- Bubble and Squeak – a vasárnapi ebéd maradékaiból készült krumpli alapú lepény. Angol krumplis lepény receptje>>
- Scoth egg – kolbászhúsgombócba ágyazott főtt tojás, amit zsemlemorzsában megforgatnak, majd kisütnek. Népszerű piknik és parti étel.
- Pudding – a pie-hoz hasonlóan lehet édes vagy sós. Az édes verzió valójában desszertet jelent (közkedveltek a Bread and Butter pudding, Summer pudding, Christmas pudding, Hasty pudding, Roly-Poly). A Black Pudding egy vastag véres hurka, amelya kiadós angol reggeli egyik hagyományos eleme. A Yorkshire pudding egy palacsintaszerű sós tortácska, amibe a húsos mártást töltik.
- Cream tea – nem tejszínes tea, hanem angol tea, angol pogácsa, clotted cream és dzsem együttes tálalása. Angol tea>>
- Spotted Dick – kiadós, gőzben készített aszalt gyümölcsös desszert, amit vaníliakrémmel tálalnak.
- Crumpet – élesztős palacsinta, állaga és kinézete puha, szivacsszerű. A skót verzióban élesztő helyett sütőport alkalmaznak, így laposabb – ez valójában a modern amerikai palacsinta alapja.
- Cupcake – muffinhoz hasonló teasütemény, nevét csésze alakjáról kapta. Teteje lapos, így könnyen díszíthető. Az angol piskóta az alaptésztája.
- Muffin – az angol muffin eltér az amerikai muffintól. Nem sütemény, hanem egy zsemle, amit elsősorban pirítósként fogyasztnak reggelire. Angol muffin>>
- Trifle – réteges, gyümölcsös desszert. Trifle receptek>>
- Crumble – gyümölcsös desszert, amit egy morzsás bundával borítanak be. Crumble receptek>>
Angol étkezési szokások
A modern angol étkezés jellemző vonása nemzetközi gyorsételek, take-away, konyhakész ételek rendszeres fogyasztása – a hagyományos étkezési szokások azonban megmaradtak, némelyik kissé megreformálva (pl délutáni teázás). Részletesen erről az angol étkezési szokások cikkünkben lehet olvasni.
Angol receptek
A következő cikkekben híres, hagyományos, modern és hibrid angol ételek receptjei találhatók: