Az angol délutáni teázás eredetileg egy uzsonna volt, amely keretében gusztusos kis szendvicseket vagy lekváros pirítóst fogyasztottak a tejes tea mellé. Manapság süteményekkel együtt szokás tálalni egy tea-partin. Íme néhány tipp és töltelék recept angol tea szendvicsek készítéséhez.
Szükséges alapanyagok, kellékek
- A legfontosabb alapanyag a kenyér. Fontos, hogy friss legyen és vékonyra szeletelt. Ideális az előszeletelt toast kenyér, ezzel könnyebb dolgozni. Legfinomabb azonban a házilag készített kenyér (formája miatt optimális a kenyérsütőben készült verzió).
- Érdemes különböző kenyereket kombinálni – fehér, barna, teljeskiőrlésű, magvas.
- Töltelékek – ezek általában egyszerű szendvicskrémek, pástétomok. Klasszikus receptek lejjebb találhatók.
- Kellékek: csupán egy éles késre és vágódeszkára van szükség.
Tea szendvicsek készítése
- A kenyeret (ha nem előszeletelt) vékonyan felszeleteljük, majd a kenyér héját levágjuk.
- Egy kenyérszeletet megvajazunk, a töltelékkel egyenletesen megkenjük, majd egy másik vajas kenyérszelettel leborítjuk.
- A keletkezett szendvics széleit eligazgatjuk, ha szükséges le is vágunk még belőle. Ezt követően vagy átlósan két háromszög alakot vágunk belőle, vagy három hasáb alakot. A tölteléktől függően ezeket ismételten felvághatjuk (így falat nagyságú, mini szendvicseket kapunk).
Tippek
- Egy teapartira legalább három különböző tölteléket kínáljunk – különböző típusú kenyerekbe töltve.
- A töltelék legyen egyszerű, nem túl folyós, darabos vagy krémes. A kenyeret mindig vékonyan kenjük meg.
- A kész szendvicseket helyezzük ízlésesen egy tálra, szorosan egymás mellé, esetleg valami mintát alkotva.
- A tea szendvicseket a teázás előtt 10-20 perccel készítsük el. Nagyon hamar kiszáradnak, ezért borítsuk le folpack-kal!
- A kész szendvicseket soha ne tegyük hűtőszekrénybe – a kenyér szotyogóssá válik!
- A szendvicseket angol tea mellé tálaljuk, és kézzel fogyasztjuk (ezért is hívják angolul finger sandwich-nek), nem villával, éppen ezért ne felejtsünk szalvétát is tálalni mellé (és kistányért is illik!).
Klasszikus töltelékek
- Uborkás (cucumber sandwich)– a kenyérszeletet megvajazzuk, majd vékonyan megkenjük marmite-tal (opcionális). Szuper vékonyra szeletelt uborkával leborítjuk (akár duplán is), egy másik vajas kenyérszelettel lefedjük. Ha nem alkalmazunk marmite-ot, akkor sózzuk, borsozzuk meg az uborkát.
- Vizitormás (watercress) – sózott, vajazott kenyérszeletek közé friss vizitormát teszünk.
- Tojásos (egg & cress) – 2 főtt tojást durva reszelőn lereszelünk, elkeverjük 2 evőkanál majonézzel és fél teáskanál angol vagy dijoni mustárral. Sózzuk, borsozzuk. Egy maréknyi kerti zsázsát vagy aprított snidlinget belekeverünk. Aprított vöröshagymát vagy újhagymát is adhatunk hozzá.
- Brie és vörösáfonya (brie & cranberry) – Brie sajtot vékonyan felszeletelünk. Az egyik vajas kenyérszeletet vörösáfonya szósszal vagy zselével megkenjük, a sajt szelettel leborítjuk. Lefedjük a másik vajas kenyérrel.
- Füstölt lazacos (smoked salmon)- az egyik szelet kenyeret krémsajttal megkenjük, majd leborítjuk füstölt lazaccal. Megborsozzuk, kevés citromlét csepegtetünk rá. Egy vajas (vagy krémsajtos) kenyérszelettel leborítjuk.
- Sajtos, hagymás (cheese & onion) – 10 dkg cheddar sajtot durván lereszelünk, elkeverjük 2 ek aprított vöröshagymával, 2 ek aprított újhagymával és 2 ek majonézzel. Gazdagíthatjuk 1 tk mustárral, 1 ek aprított snidlinggel vagy kerti zsázsával.
- Avokádó és koktélrák (shrimp & avocado) – 1 érett avokádót összetörünk egy villával, elkeverjük 2 ek citromlével és a csipetnyi cayenne paprikával. Sózzuk borsozzuk. 8 db konyhakész koktélrákot elkeverünk 1 ek majonézzel és 1 ek aprított koriander levéllel. Az egyik szelet kenyeret megkenjük az avokádókrémmel, a másikat a majonézes rákkal. Egymásra borítjuk.
- Majonézes koktélrák (prawn cocktail) – 10 dkg konyhakész koktélrákot elkeverünk fél citrom levével, 1 ek majonézzel, fél ek ketchup-pal és 1 tk tejföllel vagy krémtúróval. Sózzuk borsozzuk. Két vajas kenyérszelet közé töltjük.
- Tonhalas (tuna & corn) – konzerv tonhalat és kukoricát lecsepegtetünk, krémessé keverjük majonézzel. Sózzuk, borsozzuk. Népszerű a zellerszáros és olajbogyós verzió is – kukorica helyett aprított zellerszárat vagy fekete olajbogyó szelteket keverünk bele. Gazdagíthatjuk egy-két csepp Worcestershire szósszal vagy ciromlével is.
- Currys csirke (coronation chicken) – maradék sült csirke húst (bőr nélkül) vékony csíkokra vágunk, elkeverjük majonézzel (vagy joghurtos-majonézzel), kevés mango chutneyval. Meghintjük curryporral és aprított koriander levelekkel. Krémessé keverjük,vajas kenyérszeletek közé töltjük. Currys csirke saláta>>
Az angol tea szendvicsek készítéséhez egyéb krémeket, pástétomokat is alkalmazhatunk. Különösen passzolnak a lazacos, tonhalas, rákos, halas és zöldséges krémek. Szendvicskrémek, pástétomok>>
Kapcsolatos cikkek