A nyári szezon egyik legkellemesebb baráti, családi összejövetele a kerti parti – akár vendégként, akár házigazdagént. Bár a kerti party általában nem egy formális rendezvény, mégis érdemes alaposan felkészülni rá. Íme néhány tipp ehhez.
Egy kerti parti szervezéséhez két alapvető tényező szükségeltetik – egy alkalmas kert és alkalmas időjárás.
Kert
- A kert legyen megfelelő nagyságú, legyen elég hely különböző zónák kialakításához. Társas házak esetén természetesen a szomszédok engedélye nélkül ne szervezzünk kerti partit!
- A kertet tegyük rendbe – a füvet vágjuk le, gyomtalanítsunk, a bokrokat igazítsuk meg. Különleges növényeket, virágokat fedjünk le védőhálóval, cserepes növényeket csoportosítsuk át (ezekkel zónákat is elkeríthetünk vagy lezárhatunk).
- A kert legyen járható és balesetmentes – a vendégek ne bukjanak fel kövekben, tárgyakban stb. Játékokat, kerti szerszámokat pakoljunk el – háziállatok üledékeit távolítsuk el!
- Zónák – fontos a különböző zónák kialakítása. Szükséges egy tér, ahol közösen le lehet ülni (lehetőleg egy asztal körül), egy étel-ital bár (vagy grill zóna), gyerek-zóna, privát zóna (pl pléden párnák; padok; 2-3 szék egy kisasztallal; hintaágy stb). A zónák kialakításánál vegyük figyelembe a nap mozgását – árnyékos részre kerüljenek az ételek, italok, és az étkezési tér is.
- Gyerekek számára kerítsünk el egy „játszóteret” – manapság olcsón be lehet szerezni pop-up sátrakat, de kuckót könnyen lehet építeni kartondobozok, plédek és székek segítségével. A gyerekzóna árnyékos helyen legyen, a sütő-zónától távol (és ne a füst irányában).
- Ha a parti naplemente után is folytatódik, ne felejtsünk el világítást biztosítani – legyen az gyertya, LED lámpa, olaj lámpa stb.
- Rovarok: szúnyogok ellen ideális a citronella gyertya vagy a teafa illóolaj, szegfűszeg és a citrusfélék. Darazsak számára töltsünk mézzel elkevert sört bögrékbe és ezeket helyezzük az ételek közelébe.
Időjárás
- A kerti parti egyik előnye, hogy nem szükséges hetekkel, hónapokkal korábban megszervezni, akár előző nap is meghívhatunk néhány barátot, rokont. Éppen ezért könnyen lehet alkalmazkodni az időjáráshoz, azaz kerti partit tarthatunk akár tavasszal és ősszel is! Azonban se a túl meleg, se a túl hideg nem ideális.
- Hőségben kerüljük a grillezést, tűző napon soha ne hagyjunk ételt (se nyersen, se készen) – különösen halakra, húsokra és tejtermékekre vigyázzunk!
- Napernyő feltétlenül szükséges – továbbá kalap, napkrém, napszemüveg. Egy nagy napernyő eső ellen is védelmet nyújthat.
- Eső esetén is megvalósítható egy parti, ha van fedett terasz.
- Ha grillezünk, vegyük figyelembe a szél irányát – nem igazán kellemes élmény füstben ülni és étkezni.
- Ősszel, tavasszal és késő nyáron naplemente után hűvös lesz – készüljünk erre fel pokrócokkal, takarókkal.
Parti feltételek
- Ülőhely – fontos, hogy legyen elég ülőhely – székek az étkező asztal körül, társalgó részek a kert különböző részein.
- Asztal – az étkező asztal legyen a központban (büfé-stílusú étkezés esetén is) – de a kert legkevésbé napos részén vagy egy nagy napernyő alatt.
- Öltözködés – egy kerti partira nem szokás kiöltözni, lehet sortban, pólóban és papucsban is megjelenni, de ne essünk át a ló mások oldalára, nem illik fél pucéron vendégeket várni, de fürdőruhára vetkőzni sem vendégségben (esetleg családon belül). Kánikula ide-oda, nem strandon vagyunk!
- Zene – a vendégségtől függően állítsunk össze zenét, amely ne legyen túl hangos (bár este feljebb lehet állítani, akkor viszont a szomszédságra kell gondolni), de lehetőleg mellőzzük a „lift” típusú zenét is (kivéve, ha ez a társaság stílusa).
Ételek
- A legtöbb kerti parti grillezésre vagy bográcsban való főzésre alapszik. Grillezésre alaposan készüljünk fel, azaz a grillsütőt időben kapcsoljuk be, az ételeket készítsük elő. Grillsütő tippek>>
- A menü legyen egyszerű, szezonális és könnyen megvalósítható – zöldségekre, salátákra is gondoljunk. Legyen egy grill-séf, aki a grillezésre koncentrál (éppen ezért sokszor jobb, ha ez nem a házigazda feladata). Ne felejtkezzünk meg gyerekekről!!!!
- Vigyázzunk az ételek minőségére és biztonságos fogyasztására – melegben nagyon hamar megromlanak! Húsokat, halakat rendesen süssünk át – és az alkalmazott eszközöket (lapát, csipesz, tányérok, vágódeszka) ne keverjük össze (szín-koordináció ebben segíthet).
A következő cikkek segítségül szolgálhatnak grillezéshez, menüsorok összeállításban stb:
- Grillezés
- Grillezés tippek
- Pácolás
- Grill receptek
- Grillezett zöldségek
- Saláták
- Parti falatok
- Fagyi receptek
- Desszertek
Italok
- Ami általában leghamarabb elfogy – az a jég. Legyen sok-sok zacskó jég a mélyhűtőben!
- Az alkohol hamar megárt a hőségben, ezért készítsünk gyenge nyári koktélokat vagy alkoholmentes verziókat.
- Legyen elég víz – szénsavas és szénsavmentes is!
- Gyerekek számára készítsünk házilag hűsítő italokat – pl limonádé, smoothie, gyümölcsös italok. Ezek egészségesebbek, mint kóla és szénsavas ipari termékek.
- Ne feledjük – alkoholt igyunk lassan és vízzel felváltva!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu