Télen-nyáron az egyik legkedveltebb étel a majonézes saláta. A majonéz előnye, hogy könnyen és egyszerűen hasznosítható – különösen, ha kész terméket használunk. Íme néhány tipp és sok finom kipróbált, majonézes saláta recept.
Majonéz
- Házi majonéz – mint általában, a házilag készített majonéz sokkal finomabb és egészségesebb, mint a konyhakész termék. Sokan macerásnak tartják a majonéz készítését, pedig nagyon egyszerű, ha betartunk néhány alapszabályt (lásd majonéz készítése). Hátránya azonban az, hogy nyers marad a tojás, ezért oda kell figyelni a tojás minőségére és frissességére (lásd tojás tippek). Továbbá terhes nők és kisgyerek számára nem ajánlatos a nyers tojás fogyasztása.
- Konyhakész majonéz – a konyhakész majonéz előnye, hogy sterilizált, azaz a tojás nem nyers. Hátránya viszont az, hogy többségük adalékokkal készül. Manapság már lehet jó minőségű konyhakész majonézt vásárolni (bioboltokban, delikben, Kulinárisban) – azonban ezeket felbontás után néhány napon belül el kell fogyasztani (mivel nincs bennük szintetikus adalék). Ha lehet, mindig a lehető legjobb minőségű terméket alkalmazzuk – nem csupán egészségesebb, de ízben is közelebb áll a házilag készített majonézhez! Mivel egy majonézes salátában a majonéz a legfontosabb alapanyag, a termék minősége számottevően befolyásolja a saláta végleges ízét.
- Lite (vagy light) majonéz – a lite vagy diétás majonézt úgy árulják, hogy ez egy egészségesebb verzió, mert kevesebb a zsír és koleszterin tartalma. Azonban kiderült, hogy tele van cukorral, így még egészségtelenebb, mint az átlag majonéz. Vigyázzunk vele!
- Egészség – hát igen, a majonéz nem a legegészségesebb mártás, éppen ezért ajánlatos moderálva fogyasztani! Azonban egészségesebbé varázsolhatjuk, ha kombináljuk joghurttal (legalább fele-fele arányban), és az előírtnál kevesebbet teszünk az ételbe. Ezt diétázók, egészségtudatos étrendet követők is nyugodtan fogyaszthatják, persze mértékkel, és természetesen kiváló minőségű terméket alkalmazva.
- Majonéz tárolása – nem csupán a házilag készített, de a konyhakész majonézt is tároljuk a hűtőszekrényben (felbontás után). Mindig tartsuk be a szavatossági idő lejárását.
Majonézes saláták
- Klasszikus saláták – a majonéz ideális alapétel nagyon finom, gyors és egyszerű saláták készítéséhez. Klasszikus társai a tojás és a krumpli, de egyéb zöldségekhez (pl káposzta), és saláta levelekhez is tökéletesen passzol. Klasszikus majonézes saláták közé tartozik a cézár saláta, coleslaw saláta, waldorf saláta.
- Felhasználás – a majonézes saláták többsége remek köret egy családi vagy baráti ebéd keretében. A majonézes krumpli és káposzta saláták a nyári grillezés egyik alapételei, az utóbbi a hamburger szokásos kisérője. Egy majonézes saláta lehet szendvicstöltelék is, de akár főételként is fogyaszthatjuk péksüteménnyel.
Majonézes saláta receptek
Íme néhány kipróbált, fantasztikusan finom majonézes saláta recept. A listát folyamatosan bővítjük:
- Majonézes krumplisaláta
- Zöldséges, majonézes krumplisaláta
- Klasszikus cézár saláta
- Majonézes vöröskáposzta saláta
- Almás káposztasaláta
- Újhagymás krumplisaláta
- Tojásos krumplisaláta
- Nyári tojásos krumplisaláta
- Currys csirkesaláta
- Krumpli és zöldbab saláta kecskesajttal
- Zeller coleslaw saláta
Zest.hu