A Waldorf saláta az egyik leghíresebb és legközkedveltebb amerikai saláta, amely világszerte is népszerűségnek örvend. Ez nem csoda, hiszen gyorsan és egyszerűen össze lehet dobni, továbbá könnyen lehet variálni, kiegészíteni, dekorálni. Íme néhány tuti tipp, amit sok finom waldorf saláta recept követ.
Eredete
A waldorf saláta valamikor 1893-96 között készült először a New Yorki Waldorf Hotel-ben. Oscar Tschirky találta ki, aki a szálloda éttermét vezette, azaz nem a konyhán dolgozott. Az eredeti recept nem tartalmazott diót, csupán alma és zellerszár darabokat majonézzel elkeverve, amit saláta leveleken tálaltak. A diót 35 évvel később adták hozzá, de egy tipikus, vagy “klasszikus” receptben manapság alapanyagnak számít.
Waldorf saláta készítése
A waldorf saláta roppant egyszerűen elkészíthető. A klasszikus verzióhoz csupán alma, zellerszár és dió szükséges, amit majonézzel elkeverünk, majd ropogós saláta leveleken tálalunk. Íme néhány tipp az alapanyagokhoz:
- Majonéz: mivel a majonéz főszereplő a receptben, csakis jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk! Legjobb, ha a majonéz friss és házi készítésű, de vigyázzunk a nyers tojással. Majonéz házilag>>
- Alma: az alma lehet piros vagy zöldalma, az utóbbi ne legyen túl savanyú! Az almákat nem szükséges megpucolni, és többféle módon lehet felszeletelni, pl vékony gerezdekre, karikákra, kockákra. A felvágott darabokra érdemes friss citromlét csavarni, így nem barnulnak meg.
- Dió-mogyoró: a klasszikus recept dióval készül, modern receptek egyéb diókat, mogyorókat, magvakat is alkalmaznak. Nyugodtan kísérletezzünk! Továbbá a dió lehet nyers, vagy kissé pörkölt.
- Szőlő: a legtöbb receptben manapság alapanyag a szőlő. Ez lehet zöld, vörös vagy fekete – az utóbbi kettő egészségesebb. A szőlőszemeket félbe vagy karikákra szokás vágni, a kisebbek egészben is alkalmazhatók. Természetesen használat előtt alaposan mossuk meg a szemeket!
- Zellerszár: ügyeljünk arra, hogy a zellerszár lehetőleg vékony, szép zöld és ropogós legyen. Vékony szeletekre vágjuk fel!
- Salátalevél: A saláta levél általában ropogós – ideális a római saláta vagy jégsaláta. Érdekesebb, és látványosabb azonban a rukkola, vizitorma, zsázsa és bébi spenót használata.
- Egyéb hozzávalók: modern verziók egyéb gyümölcsökkel is készülhetnek. Pl feldobhatjuk a salátát gránátalma magokkal, aszalt gyümölcsökkel (különösen népszerű a mazsola és datolya), ananász szeletekkel. Majonéz helyettesíthető vagy kombinálható joghurttal, kefirrel, tejszínnel, krémsajttal, kéksajttal stb.
Tippek
- Ha a majonézt lecseréljük görög joghurtra vagy egyéb élőflórás joghurtra, egy kimondottan egészséges salátát kapunk! Kefirrel is elkeverhetjük, de ez egy hígabb mártást képez.
- A saláta ne ússzon a majonézben vagy a joghurtos mártásban!
- Mivel a waldorf saláta könnyen és előre elkészíthető, így ideális partikra, bulikra. További előnye az, hogy elegánsan is lehet tálalni, így akár egy vendégváró menü előétele is lehet! Tavasszal, nyáron ideális piknik saláta! Parti tippek>>
- A waldorf saláta Amerikában a grillezés egyik kísérője, majd a Hálaadás és karácsonyi ünnepek egyik népszerű élete. Remekül passzol sültek mellé, különösen maradék sültekhez és felvágottakhoz- pl tálalhatjuk maradék sült pulyka darabokkal.
- A majonézes saláta néhány napig tárolható hűtőszekrényben, a joghurtos kevésbé, mert vizet ereszt.
- Allergiák: a majonézes verzió tojást tartalmaz, a joghurtos nem alkalmas tejallergiások számára. Vigyázzunk arra, hogy sokszor a majonézes mártásban tejtermék is van! Dióra vagy zellerszárra érzékenyek mellőzzék ezeket az alapanyagokat (ez természetesen érvényes a többi alapanyagra is – de éppen ezért remek alapétel a saláta, mert könnyen lehet módosítani!)
- A waldorf saláta aránylag egészséges (különösen a joghurtos és a házi majonézes). Gyerekek is kedvelik, így fogyasztható diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekben.
Waldorf saláta receptek
Íme néhány érdekes waldorf saláta recept:
- Klasszikus waldorf saláta
- Kéksajtos waldorf saláta
- Joghurtos waldorf saláta
- Csirkés waldorf saláta
- Vegán waldorf saláta