Mivel a cézár saláta az egyik legkedveltebb saláta, rengeteg verziója létezik. A következő recept a klasszikus cézár saláta, amit gasztronómiai kritikusok az igazi cézár salátának tartanak, és amely leginkább trendi éttermek menüjén fordul elő.
Hozzávalók
- 1 fej római saláta
- Só, bors
- Parmesan sajt
Krutonhoz:
- Fél cipó rusztikus fehér kenyér
- Olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
Öntethez:
- 2 tojás sárgája
- Fél citrom leve
- Fél tk Worcestershire szósz
- 1 tk vörösborecet
- 1 tk Dijoni mustár
- 6 szelet szardella
- 1 gerezd fokhagyma, préselt
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl növényolaj
Elkészítés
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
- A tojás sárgáját, citromlevet, 1 tk ecetet, mustárt, fokhagymát, szardellát egy robotgéppel eldolgozzuk. Egy csipetnyi sót adunk hozzá, majd a két olajat nagyon lassan és vékony csíkokban hozzáöntjük (miközben a robotgép továbbra is, de lassan forog). Sima, fényes majonézzé dolgozzuk, a végén 1-2 evőkanál vízzel hígítjuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, még adunk hozzá kevés ecetet, és ízlés szerint fűszerezzük.
- A kenyeret kis kockákra vágjuk, vagy falat nagyságú darabokra szaggatjuk a kezünkkel. Egy tepsi alját a fokhagymával bedörzsöljük (amit a tepsiben hagyunk), a kenyér darabokat egyenletesen elrendezzük benne, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal lelocsoljuk – kb 10 percig ropogósra sütjük.
- Közben a saláta levél torzsát levágjuk, a külső leveleket félretesszük (más ételhez hasznosíthatjuk). A többi levelet megmossuk, lecsepegtetjük, és konyharuhával óvatosan szárazra töröljük. Ha van időnk, a hűtőszekrénybe visszatesszük a leveleket, hogy ropogósak maradjanak.
- Egy nagy tálaló edényben elrendezzük a leveleket, leszórjuk a lehűlt krutonnal, majd leöntjük az öntettel.. Sózzuk, borsozzuk, parmesant hámozunk rá egy krumpli pucolóval.
Tippek
- A kruton készítéshez alkalmazhatunk 1-2 csipetnyi csemege paprikát és néhány szál kakukkfű leveleit is. A kruton ne ázzon az olajban, egészségesebb és gazdaságosabb egy olajspray alkalmazása.
- Figyelem: ebben a receptben a tojás nyers marad, így csakis kiváló minőségű és friss tojást alkalmazzunk. Lásd tojás tippek.
- Ha a majonéz összefut, megmenthető – lásd majonéz tippek.
- A megtisztított leveleket néhány órán (vagy egy éjszakán) át érdemes kiszárítani a hűtőszekrényben, ezáltal ropogóssá válnak.
- A klasszikus cézár saláta ideális vendégváró étel – lehet előétel vagy köret. Nyáron feltéttel kombinálva főétel is lehet.
Kapcsolat cikkek
Zest.hu