A karfiol nem csupán egy hétköznapi zöldség, hanem egy valóságos szuperélelmiszer. Az alacsony kalóriatartalma és magas tápértékei miatt ideális választás lehet azoknak, akik egészségesebben szeretnének étkezni. Ez könnyen megvalósítható, hiszen a karfiol nagyon sokoldalúan felhasználható. Az alábbi karfiol receptek között sok finom, egyszerű és laktató étel található.
Karfiol eredete
A karfiol eredete a Földközi-tenger vidékére vezethető vissza. Az ókori görög és római kultúrákban már ismert és fogyasztott növény volt. A rómaiak számos fajtáját termesztették, és nagyra értékelték tápláló tulajdonságai miatt. A középkorban azonban a karfiol elveszítette népszerűségét, és csak a 16. században kezdett ismét teret hódítani a konyhákban. Manapság a karfiolt világszerte termesztik és fogyasztják.
Növény
A karfiol, vagy botanikai nevén Brassica oleracea var. botrytis, a vadkáposzta egy termesztett változata. A keresztesvirágúak családjába tartozó növény, amely közeli rokona a káposztának, kelkáposztának, brokkolinak és a kelbimbónak.
A karfiol egy gazdaságos és környezetbarát élelmiszer. Kevés vizet (de magas páratartalmat) és sok fényt igényel a termesztése, így nem csoda, hogy a tengeri vidékeket kedveli. A szezonja főleg nyár végén és ősszel van.
Karfiol Tápértékei
A karfiol egy valódi szuperélelmiszer, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz. Kiváló C-vitamin forrás, amely erősíti az immunrendszert és magas antioxidáns hatása védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen. Továbbá tartalmaz B-vitaminokat, K-vitamint, A-vitamint, rostokat, valamint ásványi anyagokat, például mangánt, folsavat, foszfort és magnéziumot. Ezek az összetevők hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.
Karfiol élettani hatási
- A karfiol rendkívül alacsony kalóriatartalmú zöldség (25Kcal/100g), így kiváló alapétel lehet a fogyókúrázók számára. A benne található glukorafanin nevű vegyületről kimutatták, hogy rákmegelőző hatással bír, különösen vastagbélrák ellen kiváló.
- Ezenkívül a karfiolban található szulforafán nevű vegyület gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásairól ismert, ami számos krónikus betegség megelőzésében játszhat szerepet. Javítja a vérnyomást és a vesefunkciókat is.
- Magas rosttartalma segíthet a székrekedés megelőzésében és az emésztőrendszer egészségének támogatásában, továbbá hozzájárul a telítettség érzéshez, amely segít a testsúly kontrollálásában. Hatásos fogyókúra>>
- Magas K-vitamin és a kalcium tartalma a csontok erősítésében vesz részt, így a karfiol fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat fenntartásához.
- A karfiol méregtelentő hatással is bír, ugyanis olyan enzimeket aktivál a májban, amik több szervet is méregtelenítenek, így védi a szervezetet a károsodástól. Méregtelenítés>>
- A karfiol magas rosttartalma miatt puffasztó hatású lehet, így emésztőrendszeri betegségekben szenvedők mértékkel fogyasszák!
Karfiol vásárlása, tárolása
A karfiol környezetbarát választás lehet a tudatos és fenntartható életmód szempontjából. A teljes növényt fel lehet használni, minimalizálva ezzel az élelmiszer-hulladék mennyiségét. Továbbá a karfiol olcsón termeszthető zöldség, amely hazánkban is terem, így a legtöbb piacon, szupermarketben kapható. Vásárlás során azonban figyeljünk néhány részletre:-
- Válasszunk olyan növényt, amelynek színe élénk fehér vagy enyhén sárgás, és nincsenek sötét foltok rajta. A virágoknak szorosnak, kompaktnak és frissnek kell lenniük.
- A levelek legyenek frissek és zöldek, nem pedig száradtak, sárgák vagy hervadtak.
- Karfiolt fagyasztva is vásárolhatunk, ami közvetlenül a fagyasztóból felhasználható.
- Karfiolt tároljuk becsomagolva hűvös kamrában vagy a hűtőszekrény zöldséges részében. Fontos, hogy ne vágjuk le a leveleket, mert azok megvédik a zöldséget. A karfiol le is fagyasztható.
Karfiol felhasználása
- A karfiol rendkívül sokoldalú zöldség, amit számos módon fel lehet használni a konyhában. Lehet főzni, párolni, sütni, rántani, fermentálni – akár nyersen is fogyasztható. Legnépszerűbb felhasználása módja levesekben, curryben, salátákban vagy savanyúságokban történik. Hazánkban népszerű a rakott karfiol.
- A karfiol rengeteg zöldséggel párosítható, különösen a rokonaival (brokkoli, káposzta, kelbimbó), és sajtokkal is remekül kombinálható.
- A grillezett vagy sütőben sült karfiolrózsák és levelek kiváló ropogtatnivaló snack lehet, amelyet fűszerekkel és fűszernövényekkel ízesíthetünk.
- A karfiolpizza egy másik trendy étel, ahol a karfiolból készült tésztát használjuk a hagyományos liszt helyett.
- Az un „karfiolrizs” népszerű alternatívája a hagyományos rizsnek, különösen az alacsony szénhidrát étrendet követők számára. A karfiolpüré pedig kiváló alapanyag lehet krémlevesekhez vagy mártásokhoz.
KARFIOL RECEPTEK
Az alábbi karfiol recept listánkat folyamatosan bővítjük:
Levesek-főzelékek
- Karfiol és brokkoli krémleves
- Currys karfiol, brokkoli és csicseriborsó krémleves
- Currys karfiol és paszternák krémleves
- Sült karfiol krémleves csicseriborsóval
- Currys karfiol és sütőtök krémleves
- Tejszínes gomba és karfiol krémleves
- Édeskömény, karfiol és bab leves
- Sült karfiol és karalábé leves
- Karfiol és zeller főzelék babbal
- Sült karfiol és édeskömény krémleves
- Pikáns sült paprika és karfiol leves
- Sárgaborsó dahl karfiollal
- Currys karfiol és brokkoli krémleves
- Sült karfiol és lencseleves
- Currys lencse és karfiol leves
Egytálételek -Főételek
- Kókuszos karfiol curry
- Paradicsomos zöldség curry
- Mexikói egészben sült karfiol
- Pikáns karfiol wok
- Lencsés sütőtöktál
- Pikáns karfiolsteak
- Egészben sült karfiol paprikás csicseriborsóval
- Diétás hal és karfiol curry tenger gyümölcsivel
- Diétás sütőtök és karfiol curry
- Burgonya és karfiol curry
- Húsgolyók pikáns karfiol mártásban
- Sült csirke tikka
- Zöldséges curryvel töltött sütőtök
- Pikáns csirkepörkölt karfiollal és lencsével
- Tészta sült karfiol és cékla mártással
- Sült karfiol és paprika curry
- Szalonnás lencse karfiolos krumplipüré paplan alatt
- Sajtos karfiolos makaróni
- Karfiol és zöldborsó curry
Köretek
Egyéb
