Ez a vegán, egészséges sült karfiol krémleves csicseriborsóval feldobva egy kiadós, immunerősítő étel hűvös napokon. A zöldségeket előre megsüthetjük, és néhány napig hűtőszekrényben (vagy egy hétig a fagyasztóban) tárolhatjuk. Így a leves összedobása csupán 5 percet vesz igénybe! Tálaljuk egészséges péksüteménnyel. Ehhez a recepthez füstölt chili-paradicsom alaplevest használtam, de más zöldségalapú alapleves por vagy kocka is jó.
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 1 ek olivaolaj
- 2 db sárga kaliforniai paprika
- 1 fej hagyma
- ½ fej fokhagyma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika por
- ½ teáskanál szárított oregánó
- Kb. fél liter zöldség alapleves
- 1 marék friss koriander
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A karfiol leveleit levágjuk és félretesszük.
- A karfiolt félbevágjuk, kevés olajjal bedörzsöljük, majd az őrölt római köménnyel és paprikával meghintjük. Tepsibe tesszük, majd befedjük a leveleivel.
- A hagymát gerezdekre, a paprikát nagy darabokra vágjuk. Olajjal megkenjük, majd a fokhagymával együtt a karfiol köré szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, a tetejére szórunk még néhány csipet oregánót és római köményt.
- A sütőben körülbelül 25-30 percig puhára és kissé barnára sütjük a zöldségeket.
- Hűlni hagyjuk, majd eltávolítjuk az összes zöldség levelet és héjakat. A húst a fokhagyma gerezdekből kinyomjuk.
- A zöldségeket egy lábasba tesszük, hozzáadjuk az alaplevest, a maradék fűszereket és a fokhagyma húsát. Forráspontig melegítjük, majd kikapcsoljuk a tűzhelyt.
- Kézi botturmix-szal selymes, sima levessé pürézzük. Hozzáadjuk a friss koriander leveleket, és a lecsepegtetett csicseriborsót. Néhány másodpercig pürézzük – ízlés szerint vagy simára vagy durva állagúra. Ha szükséges, adunk hozzá még alaplevest.
- A levest felmelegítjük és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu