A krémleveseket nagyon könnyen vegánná lehet varázsolni, ha növényi alapú tejet alkalmazunk. Ez a vegán karfiol és brokkoli krémleves mandulatejjel készül, de jó a szója-, kókusz- és zabtej is hozzá. Krémes, finom, egészséges és nagyon könnyen elkészíthetői!
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 1 közepes burgonya
- 1 közepes brokkoli
- 1 közepes karfiol
- 1 L zöldség alapleves
- 2 dl cukormentes mandulatej
- 3 evőkanál táplálkozási élesztő
- 1 marék korianderlevél
- Só, bors
- Tálaláshoz friss citromlé és korianderlevél
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A sárgarépát és a burgonyát nagy kockákra vágjuk, majd a brokkolit és a karfiolt felkockázzuk (szárakat is).
- Egy lábasban, közepes lángon, felhevítjük az olajat. Puhára dinszteljük a hagymát kb 5 percig, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és még egy percig főzzük. Hozzáadjuk a sárgarépát, burgonyát, brokkolit és a karfiolt, és 5 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk az alaplevest és a mandulatejet. Forráspontig melegítjük, majd hozzáadjuk a táplálkozási élesztőt. Alacsony lángon 20 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, levesszük a tűzhelyről a lábast, hozzáadjuk a koriander leveleket és egy kanál citromlevet.
- Egy botmixer segítségével krémessé pürézzük a levest.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük – adunk hozzá még alaplevest, ha túl sűrű, és a citromlevet, ha szükséges.
- Melegen tálaljuk, korianderlevéllel díszítve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu