Ez a currys karfiol és paszternák krémleves nem csupán szuper egészséges, de nagyon finom és melegítő is– ideális hűvös napokra. Vegán és gluténmentes, de tálalható tejföllel is. Tálaljuk lapos kenyérrel pl naan vagy chapati.
Hozzávalók
- 1 kis fej karfiol (kb 45 dkg)
- 35 dkg paszternák
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tk őrölt római köménymag
- 1 tk őrölt koriandermag
- ½ teáskanál őrölt kurkuma
- ½ teáskanál chili por
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, darálva
- 2 db babérlevél
- 1 L zöldség alapleves
- Friss korianderlevél a tálaláshoz
Elkészítés
- A karfiol zöld leveleit eltávolítjuk, majd kis darabokra szaggatjuk. A paszternákot meghámozzuk és durván felaprítjuk.
- Egy kis serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk az őrölt fűszereket egy-két percig, amíg illatos lesznek.
- Egy lábasban közepes lángon felhevítjük az olajat, és kb 8 percig alatt puhára dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és 2 percig sütjük.
- Hozzáadjuk a pirított fűszereket és a babérlevelet, és egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a karfiolt és a paszternákot, majd felöntjük az alaplevessel.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 25-30 percig rotyogtatjuk fedő alatt, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A babérleveleket kivesszük, majd botmixerrel sima, bársonyos krémlevessé pürézzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu