A Pakora egy indiai és pakisztáni étel, amely hasonló az európai rántott zöldségekhez. Általában előételként vagy köretként fogyasztják, de kiváló önmagában is uzsonnára vagy tízórai nassolásra is. A pakisztániak a délutáni teájukkal is fogyasztják.
Hozzávalók:
- 1 nagy burgonya
- 1 kis karfiol
- 1 kis kaliforniai piros paprika
- 1 közepes hagyma
- 2 káposzta levél vagy 5 spenót levél
- 165 gramm csicseriborsó liszt
- 3 evőkanál liszt (kihagyható)
- 2 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál chili por
- 375 ml víz
- fél csésze kukorica
- 1 evőkanál citromlé
- olaj, vaj vagy margarin
Ha a fenti zöldségekből valamelyik hiányozna – nem probléma. Legyünk kreatívak, és használjuk fel azokat a zöldségeket, amik kéznél vannak, vagy helyettesítsük más alapanyagokkal mint pl.répa, bab, borsó, brokkoli, cukkíni stb.
Elkészítés:
- Főzzük meg a burgonyát sós vízben majd hámozzuk meg, és törjük össze.
- Vágjuk fel a zöldségeket apró darabokra.
- Keverjük össze a liszteket, garam masalát, chiliport, szódabikarbónát egy nagy tálban. Majd adjuk hozzá a vizet és citromlevet – keverjük el alaposan. Keverjük bele a zöldség darabokat.
- Kb 2cm-es forró olajba szaggassunk egy evőkanállal szabálytalan gombóc formákat. Süssük át mindkét oldalon arany színűre, majd tegyük a kisütött darabokat egy papírtörölközőre, hogy felszívja alaposan a zsiradékot.
Tippek
- Tálalható hidegen és melegen is – chili szósszal, raitával vagy mangó chutneyval.
- Ha tetszik ez recept, íme egy hasonló: a hagyma bhuji. Itt található több információ az indiai konyháról.
Kapcsolatos receptek