A cikóra, más néven belga endívia az egyik legősibb zöldségféle, amely hazánkban elsősorban gyökere miatt ismert. Pedig kiváló konyhakerti zöldség lehetne, amelynek levele mutatós, tápértekben gazdag, és változatosan felhasználható. Íme néhány tipp ehhez, amit sok finom cikória recept követ.
Eredete
A cikória őse a katáng, a mezei gyomnövény, amit évezredeken keresztül gyógynövényként hasznosított az emberiség. A nemesített verzióját eleinte gyökeréért termesztették – Ázsiában, Afrikában és Európában egyaránt. Manapság a cikória nagyon népszerű az Észak-Európai országokban (különösen a Benelux országokban), ahol leginkább leveleit fogyasztják. Hazánkban is termesztik, de elsősorban pótkávénak és takarmánynak.
Növény
A cikória a fészkesek családjába tartozik, a mezei katáng nemesített verziója – sokszor belga endíviának is hívják. Könnyen termeszthető egy konyakertben, akár cserépben is. A cikóriasaláta formája hosszúkás, levelei világos sárgák vagy vörösek. A levelek ropogósak és kissé kesernyések. A levelet elsősorban salátaként, a gyökeret pótkávéként fogyasztjuk.
Endívia
Az endívia is a katáng egyik termesztett fajtája (a radiccio is közeli rokon), éppen ezért sok nyelven a cikóriát (belga) endíviának is hívják, amely kissé zavaró. Az endívia alatt azonban általában egy kerek salátát értünk, amelynek levele lehet fodros vagy vastag és eres.
Élettani hatásai
- Késő ősszel és télen nagyon értékes vitaminforrás.
- Magas a karotin tartalma, és jelentős magnézium, jód, mész és foszfort és folsav forrás.
- Inulin tartalma kedvezően hat a vastagbél mikoflóráira.
- Rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát.
- Segíti az emésztést, és IBS, székrekedés problémákra is gyógyír, ugyanis természetes hashajtó.
- A gyökerét bélférgek ellen használják a népgyógyászatban, míg leveleit asztma, szénanátha, máj és epe betegségek, vérszegénység gyógyítására.
- Serkenti a májműködést és az anyagcserét.
- Magas a rosttartalma.
Vásárlás, tárolás
Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy friss legyen a termés – azaz kemény, tömör, hibátlan, nem fonnyadt. Továbbá minél halványabb a színe, annál kevésbé keserű az íze. Hűvös helyen elég sokáig, akár hetekig is, tárolható.
Felhasználási tippek
A cikória fogyasztható nyersen, főzve és sütve is. Íme néhány tipp:
- Csíkokra szeletleve levesbe főzhetjük – párolva, blansírozva remek köret lehet.
- Sülve elveszíti a kesernyés ízét, de ropogósságát is. Remekül passzol ünnepi és vendégváró főételek mellé.
- Nyersen gyors és egyszerű salátát készíthetünk a levelekből – míg a kemény torzsa ideális mártogatnivaló vagy sóval-ecettel kezelve nagyon jó savanyúság alap.
- Magas A-vitamin tartalma miatt célszerű a levét is fogyasztani – répával, zellerszárral és petrezselyem zölddel kombinálva erősíti a látóidegeket (állítólag fél liter lé néhány hónapon belül jelentősen javítja a látást, sok esetben visszaáll a normál látási képesség)
- A cikória fogyasztása különösen célszerű méregtelenítés alatt, hiszen serkenti a máj tisztító funkcióját.
- A cikória salátalevél klasszikus társai és kiegészítői: kéksajt, dió, körte, narancs, aszalt gyümölcsök.
Cikória receptek
Az alábbi cikória recept listánkat folyamatosan bővítjük:
Levesek
Falatok
Saláták
- Cikória és körte saláta
- Cikória és zöldbab saláta
- Cikória és zellerszár saláta
- Ecetes cikória
- Kéksajtos krumplisaláta cikóriával
- Vörös káposzta, cékla és kecskesajt saláta
- Cikória és édeskömény saláta
Köretek
- Sült cikória hagymával
- Narancsos cikória saláta
- Sült füge cikóriával
- Cukkini, cikória olajbogyós öntettel
- Grillezett cikória chilis-kapribogyós öntettel
- Sütőben párolt cikória
- Mustáros-mézes sült cikória
Főételek
- Párolt tőkehal cikóriával
- Füstölt liba saláta cikóriával
- Pikáns kacsa saláta
- Babos hátszín saláta
- Füge, mozzarella és cikória saláta
- Hátszín saláta babbal, cikóriával és kéksajttal
- Paradicsomos tészta cikóriával