A cikória és zellerszár saláta az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legfinomabb saláta. Télen-nyáron passzol szinte minden ételhez, legyen az egy ünnepi ebéd vagy egy laza gyors szendvics. Almával és egy kis mézzel kombinálva gyerekek is megeszik! Kezdők is gyorsan el tudják készíteni – se főzést, se sütést nem igényel.
Hozzávalók
-
1 cikória
- 2 szál zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma (préselve)
- 3 ek görög joghurt (vagy tejföl)
- 1 ek olívaolaj
- opcionális: 6 db dióbél vagy1 csokor újhagyma vagy 1 alma
- Só, bors
Elkészítés
- A cikóriát és a zellerszárat felszeleteljük.
- Elkeverjük az olajjal, joghurttal és a fokhagymával. Fűszerezzük ízlés szerint.
- Belekeverjük a szezonális extra alapanyagokat.
Szezonális variációk
- Télen adjunk a salátához apróra vágott dióbelet – kiválóan passzol télies vendégváró főételek mellé!
- Tavasszal adjunk hozzá egy csokor apróra vágott újhagymát – nagyon finom szendvicstöltelék!
- Nyáron frissítsük fel 1ek citromlével, és egy citrom reszelt héjával – ideális grillezett húsok, halak mellé.
- Ősszel adjunk hozzá 1 kis almát szeletelve (diót is adhatunk hozzá) – remek piknik salátaként!
Tippek
- Főételként is fogyaszthatjuk, pl gyors vacsoraként, péksüteménnyel vagy crostini szeletekkel.
- Tálaljuk salátaként húsok, halak mellé – különösen passzol sertés és csirkehúshoz.
- Tejföl helyett finomabb a créme fraiche, legegészségesebb viszont a görög joghurt.
- A cikória és zellerszár saláta egy egészséges saláta, így ajánljuk mindenkinek, akik figyelnek az egészségükre!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu