A zabkása az egyik legegészségesebb étel reggelire, de mindennapi fogyasztása unalmassá válhat. Éppen ezért érdemes különböző gyümölcsökkel, diókkal, mogyorókkal vagy egy egyszerű kompóttal feldobni. Ez a zabkása grapefruittal kiegészítve lesz különleges – a kása főzése és pihentetése közben könnyen elkészíthetjük hozzá a kompótot. Növényi tejet és gluténmentes zabpelyhet is lehet a recepthez alkalmazni.
Hozzávalók
- 50g hengerelt zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
- 350 ml friss tej (vagy növényi tej)
- 1 pink grapefruit
- 1 kocka vaj vagy tejmentes margarin
- 2 evőkanál muscovado cukor
- 1 tk fahéj
- 1 marék pisztácia vagy dióbél
- 2 evőkanál juhar- vagy agavészirup, tálaláshoz
Elkészítés
- A zabpelyhet, a fahéj felét és a tejet egy lábasban felforraljuk, és 10 percig alacsony hőfokon főzzük. Egy krémes kását kell kapnunk, ha szükséges, adunk hozzá még tejet.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, megkeverjük, majd fedővel letakarva 5 percig pihentetjük.
- Közben meghámozzuk a grapefruitot, és eltávolítjuk a fehér hártyát is.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk a grapefruit húst, kockákra vágva vagy gerezdekre bontva, majd hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Néhány percig karamellizáljuk, amíg ragacsos és barna lesz.
- A zabkását kis tálakba kanalazzuk, hozzáadjuk a karamellizált grapefruitot és néhány darab pisztáciát vagy diót. Meglocsoljuk kevés agavé/juharsziruppal és egyből tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu