Bár a zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, elég unalmas nap mint nap ugyanazt a verziót enni. De könnyen fel lehet dobni különféle diófélékkel és szezonális vagy szárított gyümölcsökkel. Ez a zabkása szeder kompóttal és magvakkal lett különleges és nagyon finom.
Hozzávalók
- 6 dkg nagy szemű zabpehely (glutén-mentes, ha lehet)
- 1 tk fahéj
- 3.5 dl zabtej
- 2 evőkanál napraforgómag
- 2 evőkanál tökmag
A kompóthoz:
- 1 csésze érett szeder
- 2 evőkanál kókuszcukor vagy datolyaszirup
- 1 tk vanília esszencia
- 1 tk friss citromlé
- Csipetnyi fahéj
Elkészítés
- Először elkészítjük a kompótot – a megmosott szedret egy kis lábasban a datolyasziruppal/kókuszcukorral, vaníliával és citromlével lassan felmelegítjük, és sűrű mártássá főzzük (de nem lekvárrá!).
- Közben a zabpelyhet és fahéjat egy lábasba szórjuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a zabtejet. Alacsony hőfokon 10 percig krémessé főzzük, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet!
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, átkeverjük, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük..
- Amikor kész a kompót, lehúzzuk a tűzhelyről és, pihentetjük.
- A zabkását tálkákba kiszedjük, kompóttal leöntjük, és a magvakkal leszórjuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu