A mindennapi zabkása elég unalmas lehet, de szerencsére nagyon könnyen feldobható gyümölcsökkel és diófélékkel. Ez a zabkása sárgabarackkal és pisztáciával kiegészítve lesz különleges és nagyon finom. Tökéletes reggeli vagy brunch lehet tavaszi hétvégéken. Tejmentes és vegán változathoz használjunk zabtejet és növényi joghurtot és gluténmentes zabpelyhet, ha a gluténre érzékenyek vagyunk.
Hozzávalók
- 5 dkg nagy szemű, hengerelt zabkása (szükség esetén gluténmentes)
- ½ teáskanál fahéjpor
- 3.5 dl tej ( vagy zabtej).
- 4 evőkanál vaníliás joghurt (vagy hasonló, növényi alapú)
- 2 db felezett sárgabarack (konzerv vagy befőtt)
- 3 evőkanál apróra vágott pisztáciabél
- Fél narancs vagy citrom reszelt héja és leve
- 1 evőkanál baracklekvár
- Agave szirup
Elkészítés
- A zabkását, fahéjat és a tejet egy lábasban felforraljuk és 10 percig alacsony hőfokon főzzük. Krémesnek kell lennie – ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, megkeverjük, majd 5 percig lefedve pihentetjük.
- Közben a kajszibarack feleket vékonyan felszeleteljük.
- Körülbelül ½ csésze konzerv vagy befőttlevet egy kis lábasba öntünk, hozzáadjuk a narancs/citrom héját és levét, valamint a baracklekvárt. 5-8 percig sűrű sziruppá főzzük. Ha nem elég édes, adjunk hozzá kevés agave szirupot!
- A zabkását kis tálakba kanalazzuk, összekeverjük a vaníliás joghurttal, majd sárgabarackszeletekkel lefedjük.
- Leöntjük a meleg sziruppal, és a tetejére szórjuk a pisztáciát.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu