Az anglo-indiai konyha egyik különlegessége a currys rizs hallal (kedgeree), amit hagyományosan reggelire fogyasztottak a skótok. Az indiai konyhában viszont nagyon népszerű a pilau (azaz piláf), amely zöldségekkel, húsokkal, halakkal együtt főzött rizs. A következő currys rizs spenóttal és füstölt hallal kiegészítve ennek a két hagyományos ételnek a fúziója, amely roppant egyszerűen elkészíthető, az eredmény pedig különleges és egészséges is..
Hozzávalók
- kb 2 dkg vaj (vagy ghee)
- 1 vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 2 tk curry por
- 1 fahéj rúd
- 6 dl alapleves (csirke vagy hal)
- 30 dkg basmati rizs
- 1 citrom (fényezetlen)
- 4 maréknyi bébi spenót
- 25 dkg füstölt makréla filé
Elkészítés
- A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
- Egy nehéz aljú lábasban a vajat megolvasztjuk, ebben a hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a curry port, fahéjat és a babérlevelet. Néhány másodpercig átkeverjük.
- Felöntjük az alaplevessel, hozzáadjuk az átmosott és lecsepegtetett rizst.
- Forráspontig melegítjük, átkeverjük, majd fedő alatt kb 10 percig rotyogtatjuk.
- Közben a citrom héját lereszeljük, a spenót leveleket vízzel leöblítjük, lecsepegetjük. A halat az ujjunkkal vékony szeletekre bontjuk – ha véletlenül maradt benne szálka, azokat eltávolítjuk.
- Amikor a leves felszívódott, hozzáadjuk a citromhéjat és a spenótot, majd a tetejére helyezzük a hal szeleteket.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, a lábast lefedjük – kb 5 percig pihenetjük, mialatt a gőzben a hal felmelegszik, a spenót kissé megfonnyad.
- Tálalás előtt óvatos átforgatjuk egy lapáttal.
- A citromot gerezdekre vágjuk.
- A halas rizst tálaljuk, megborsozzuk és citromlét préselünk rá.
Tippek
- Az étel fogyasztható melegen vagy hidegen is. Melegen ideális hétköznapi gyors vacsora vagy hétvégi brunch lehet, hidegen szuper piknik vagy parti salátává válik.
- A currys rizs spenóttal és füstölt hallal nem csupán szuper egyszerű, de nagyon egészséges is, különösen, ha barnarizzsel készítjük. Vaj helyett alklamazhatunk növényi olajat is, így tejmentssé válik az étel. Fogyasztható diétás és egészséges étrendek keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu