A Tahini szósz a Közel-keleti konyhák egyik népszerű öntete. Grillezett húsokhoz, zöldségekhez, salátákhoz szokás adni, és a falafel klasszikus társa. Valójában a szezámpaszta hígabb verziója, amit házilag nagyon könnyen el lehet készíteni. Továbbá jóval olcsóbb és egészségesebb, mint a készen vásárolt termék. A tahini szósz vegán, glutén- és tejmentes is.
Hozzávalók
- 4 evőkanál tahini paszta (szezámpaszta)
- 1 evőkanál friss citromlé
- ¼ teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd fokhagyma, préselve (opcionális)
- kb.4 evőkanál meleg víz (vagy csicseriborsó főzőleve)
- Só
- Díszítés: apróra vágott zöld petrezselyem (opcionális)
Elkészítés
- Egy kis tálban elkeverjük a tahinit, sót, citromlevet és a fokhagymát (ha alkalmazzuk), majd vizet adagolunk hozzá, miközben keverjük. Amikor krémes, önthető szószt kapunk, megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
- Tálalásig lehűtjük.
- Apróra vágott zöldpetrezselyemmel tálaljuk.
Tippek
- A szósz sűrűsége, így a hozzáadott víz mennyisége, attól függ, hogy miként alkalmazzuk majd a tahini szószt – ha saláta vagy grillzöldség öntetként, az legyen hígabb, míg a mártogatós legyen sűrűbb! Saláta öntetek>>
- A tahini szósz két hétig tárolható a hűtőszekrényben (egy légmentes üvegben).
- Chilipehely, harissa paszta vagy egy csipet paprika / cayenne is adható hozzá, ezáltal pikánssá varázsoljuk.
Zest.hu