A spenótos mártogatós egy egyszerű joghurt alapú mártás. Nagyon gyorsan elkészíthető, így alkalmas házibulikra, grill-partikra vagy utolsó pillanatbeli baráti, családi összejövetelekre, de tízórai vagy uzsonnai snack-ként is megfelel. Ráadásul egészséges is, így kimondottan ajánljuk azoknak, akik adnak az egészségükre vagy akiknek figyelniük kell a diétájukra.
Hozzávalók
-
1 vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
30 dkg spenót
-
2 dl joghurt (görög)
-
Só, őrölt bors
Elkészítés
-
A hagymát és fokhagymát vágjuk fel apró darabokra, és karamellizáljuk az olajban. Vigyázzunk arra, hogy ne égjen oda, mert akkor keserű lesz az étel íze!
-
A spenótot mossuk meg, és vízben forraljuk fel 2-3 percre. Szűrőn keresztül öblítsük le hideg vízzel, nyomjuk ki a maradék vizet egy kanállal, majd vágjuk át a spenótmasszát néhányszor egy késsel.
-
Egy üveg vagy porcelán tálban keverjük el a karamellizált hagymát és a spenótot a joghurttal.
-
Tálaljuk chips-szel, sós rudakkal vagy csíkokra vágott zöldségdarabokkal!
Tippek
-
Frissebbé varázsolhatjuk néhány csepp citromlével és egy kanál friss zöldfűszerrel!
-
Természetesen fagyasztott spenótot is használhatunk.
-
A görög, vagy görög típusú joghurt az ideális, vagy ehhez hasonló krémes joghurt (akár créme fraiche is)
-
Nem csupán remek mártogatós, de nagyon finom tapas vagy antipasto is lehet pl bruschettán.
-
Szendvics töltelékként is alkalmazható, vagy mártásként grillezett ételek mellé.
-
Remek piknikezéshez is!
A spenótos mártogatós mellett próbáljunk ki néhány egyéb egyszerű mártogatóst is!
Zest.hu