A ciabatta az egyik legnépszerűbb olasz kenyér. Változatosan felhasználható – frissen, szikkadtan, pirítva, rántva, töltve, grillezve, darálva stb. Sokan összekeverik a focaccia-val vagy a panino/panini kifejezésekkel, így íme néhány tudnivaló a ciabatta különleges tulajdonságairól.
Eredete
A ciabatta egy aránylag modern kenyér típus. 1982-ben készítette először egy veronai pék (Arnoldo Cavallari), a francia bagettből készült szendvicsek népszerűségére reagálva. Több hetes próbálkozás után fejlesztette ki azt a receptet, amit később 11 országban engedélyezett gyártani, eredetileg ciabatta polesana– néven. A ciabatta szó jelentése papucs, ami a kenyér alakjára utal.
Ciabatta jellegzetességei
A ciabatta tésztája puha, ragacsos és meglehetősen nedves, ami magas gluténtartalmú búzalisztből, vízből, sóból és élesztőből készül. Mivel nincs benne zsiradék, így rágósabb, mint a normál kenyér (és hamarabb is lesz szikkadt!). További jellegzetessége, hogy alakja kissé hosszúkás, széles és lapos; belseje laza, puha és lyukacsos. Az alapreceptet az olasz provinciák tovább fejlesztették – pl Toszkániában töményebb a kenyér belseje; a római verzió majorammal készül; Lombardiában a kenyér belül puha, de a héja ropogós stb. A ciabatta zsemle formában, illetve négyzet alakú variációkban is készül, amik ideálisak szendvicsek, hamburgerek készítéséhez. A tészta nem tartalmaz se tejet, se tojást, így vegán és némely allergiás étrend követői is fogyaszthatják. Gluténmentes ciabatta kenyér nem létezik. Sok pékségben kapható olajbogyós, diós, fenyőmagos vagy zöldfűszeres verzió is.
Ciabatta készítése
A ciabatta házilag is elkészíthető, de nagyon fontos hozzá az előtészta, azaz biga, ami egy olasz élesztős kovász. Ciabatta házias recept>>
Ciabatta felhasználása
- Eredetileg szendvicsek készítéséhez alkalmazták, különösen a népszerű grillezett panini alapja volt (de manapság már egyéb kenyérfélét is alkalmaznak hozzá). Szendvicsek>>
- Szikkadtan, vagy kruton-ként ideális saláták, levesek, egytálételek kiegészítőjeként.
- A ciabatta kenyér a bruschetta kíváló alapja lehet.
- Pirítva tálalhatjuk mártogatósok, lekvárok, májkrémek, pástétomok, sajtkrémek mellé.
- Felvágottal, sajttal töltve nagyszerű piknik étel lehet! Vagy tojást is süthetünk benne reggelire.
- Hamburger tálalásához is alkalmazható.
- További ciabatta tippek>>
Ciabatta receptek
Íme néhány recept, ahol a ciabatta főszereplő vagy fontos kiegészítő elem:
- Olasz saláta
- Olasz sütőtök és cékla saláta
- Pikáns hátszín szendvics
- Olasz bableves
- Grillezett paprika és mozzarella saláta
- Töltött ciabatta
- Sült paradicsom és hátszín saláta
- Sonka, mozzarella és barack saláta
- Sonkás szendvics tükörtojással