Az angol konyha egyik alapvető tulajdonsága, hogy poláris. Egyrészt világhírű a marhasült, a curry, a sokfél pudding, másrészt külföldiek számára taszító a sok “barna” szósz, fűszerezetlen étel. A franciák előszeretettel kritizálják az angol konyhát, ugyanakkor a francia séfek Angliában tudnak és kedvelnek legjobban kibontakozni..
Angol konyha háttere
Az angol konyha alapvető jellemvonása az egyszerűség, az alapanyagok természetes ízének tiszteletben tartása. Ennek vallási, történelmi és mezőgazdasági háttere van.
- Vallás – a 16. századi reformáció nem csupán társadalmi változásokat eredményezett Anglia földjein, de az étkezésre is kihatott. A puritanizmus jegyében az ételeket egyszerűsítették, elhagyták a komplikált szószokat, mártásokat, fűszerezéseket, amiket a katolikus vallással asszociáltak.
- Gyarmatosítás – a Brit Birodalom alatt az angol konyha jelentősen megváltozott. A gyarmatosítók egzotikus fűszerekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel tértek haza – pl nádcukor, vanília, kakaóvaj, kókusz, banán stb. Ezekkel az alapanyagokkal természetesen az angol séfek kísérleteztek először, amiket az Európai konyhák később elsajátítottak, majd a korszerű termesztésük során (a gyarmatokon) az európai polgári osztályok számára is hozzáférhetővé váltak.
- Mezőgazdaság – a brit mezőgazdasági forradalom a 18. században az agrárgazdaság termésmennyiségének jelentős növekedést eredményezte. Az angol korszerű mezőgazdaság és állattenyésztés az egész világ számára példaképpé vált, és kiváló minőségű élelmiszereket eredményezett. Mindez a második világháború után jelentősen megváltozott. A gyarmatokról nehezen lehettet alapanyagokat beszerezni, az állattenyésztés és növénytermesztés számottevően visszaesett. Az angol konyha hanyatlásának oka azonban a nagyipari mezőgazdaság és a női emancipáció elterjedésében található. Az olcsó élelmiszerek iránti igény az alap élelmiszerek minőségének csökkenést eredményezte. Ugyanakkor a nők nem tudtak és nem akartak nap-mint-nap főzni, így elterjedtek a konyhakész ételek majd az amerikai stílusú gyorsételek. Míg a francia mezőgazdaság és társadalom jelenleg ezt a fázist éli át, az angolok ismételten egy lépéssel előbbre állnak – az angol manikűrözött kerteket felváltották a konyhakertek, még lakótelepeken, óvodákban, iskolákban is zöldségek, zöldfűszereket teremnek, nem virágok. Az időjárás mellett a legfontosabb téma az, hogy kinek nagyobb az idei cukkinija vagy káposztája.
Modern angol konya
A hagyományos angol konyha reneszánszát éli. A nagyipari mezőgazdaság komoly társadalmi és egészségügyi problémákat okozott – megemlítésre méltó a kövérség epidémiája, a kegyetlen nagyüzemi állattartás, a vegyszeres növénytermesztés, az ízfokozókkal és adalékokkal teli élelmiszerek stb. Az elmúlt évtizedben azonban felfokozódott az ellenreakció, amely során az angol farmok elfordultak a nagyüzemi mezőgazdaságtól és visszatértek a hagyományos, ökológiai termesztéshez és állattartáshoz. Ennek eredménye az élelmiszerek minőségének javulása és ezek iránti igény jelentős fellendülése. A modern anyukák és háziasszonyok is visszatértek a konyhába, s bár a mai napig nem hajlandók órákon keresztül sütni-főzni, de konyhakész ételek helyett házilag készített gyors és egyszerű ételeket tálalnak a családjuk számára. Fontos szerepe volt ebben a társadalmi és étkezési változásban Jamie Olivernek, aki nem csupán az angol és nemzetközi ételeket varázsolta szuper egyszerűvé, de neki köszönhető a konyhakert népszerűsége, további megreformálta az angol iskolai ebédet is. Említésre méltó az angol TV séfek kultusza – Jamien kívül világszerte ismert Gordon Ramsay, Nigella, Heston Blumenthal, míg Angliában rengeteg a közkedvelt és közismert szakács, cukrász, pék.
Nemzetközi befolyás
A Brit birodalom korszakában az angolok kipróbálták a gyarmatok ételeit, fűszereit – sokat átvettek, sokat angolosítottak. Példa erre a curry – amely egy régi angol szó, mártást jelent. Indiában se curry, se curry por nem létezett a Brit birodalom előtt. A curry port könnyebb volt tárolni és szállítani összekeverve, míg minden fűszeres, mártásos étel neve curry lett. Rengeteg indiai étel valójában egy angol találmány (pl chicken tikka massala vagy coronation chicken) – még a világszerte közkedvelt chutney is egy angolosított verzió, ugyanis Indiában soha nem főzik be a fűszeres lekvárokat, mártásokat, de általános curry paszta sem létezik. Nem csupán az angol konyha vette át a gyarmatok fűszereit és ételeit, de az angol gyarmatok is elsajátították, majd átalakították az angol hagyományos ételeket. Példa erre az angol cupcake (amerikai muffin), skót palacsinta (amerikai palacsinta), vagy a steak, pie és egyéb angol ételek amerikai verziói. Természetesen az Egyesült államokkal a kulináris hatás kölcsönös – az amerikai és tex-mex gyorsételek Angliában is kimondottan népszerűek. Az angol konyhára évszázadok óta fontos hatással van a francia konyha, hiszen szomszédos országok – de ez a befolyás is kölcsönös (amit az angolok őszintén felvállalnak – a franciák inkább elhallgatnak). Mivel London a világ egyik legnagyobb kulturális központja, így jelenleg az angol gasztronómiára jelentős hatással bírnak a távol-keleti, arab, dél-amerikai konyhák.
Angol gasztronómia
Az angol gasztronómia ismételten fénykorát éri. Nem csupán rengeteg angol alapanyagot tartanak a nemzetközileg legjobbnak (pl skót marhahús, lazac, osztriga, maldon só, skót languszta, zabpehely, gyöngyárpa, wales-i bárány stb), de a világszerte elismert séfek Angliában szeretnek alkotni, ugyanis itt tudják a kreativitásukat leginkább kifejleszteni és kimutatni. A franciákkal és olaszokkal ellentétben az angolok nagyon nyitottak új íz-kombinációk, hibrid és fúziós ételek iránt – ennek oka a gyarmattartó birodalomra vezethető vissza (nem csoda, hogy a másik gasztronómiai központ jelenleg Spanyolország). A molekurális gasztronómia is Angliából indult (a magyar származású Kürti Miklós segítségével), amit az angol Heston Blumenthal és a spanyol Ferran Adriá fejlesztett tovább a “kontexusban való étkezés” kulináris élményévé.
Angol konyha alapvető tulajdonságai
Az angol konyha legfontosabb jellemzője az egyszerűség. Éppen ezért a hagyományos és megreformált angol ételek ideálisak rohanós vagy lustálkodó napokra. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az angol ételek sikerének titka az alapanyagok kiváló minőségében rejlik! A következő cikkekben további információkat lehet találni híres angol ételekről, étkezési szokásokról. Továbbá összegyűjtöttünk rengeteg hagyományos és fúziós angol receptet, amelyeket természetesen kipróbáltunk:
Világhírű angol ételek
Teázás
Angol cukrászat
- Angol sütemények
- Angol piskóta
- Cupcake
- Trifle
- Crumble
- Vaníliakrémek
- Angol lekvárok