Az angol cukrászat egyik legfontosabb alapanyaga a piskóta, angolul sponge. Az angol piskóta készítése sokkal egyszerűbb, mint a magyar (pontosabban francia) verzió, ugyanis a tojást nem választják szét, így nem kell tojáshabot verni. A tésztát öt perc alatt össze lehet dobni.
Eredete
Az angolok már a 17. század elején készítettek piskótát, de igazán népszerűvé a délutáni teázás elterjedésével vált. Világhírű a Victoria sponge (málnalekvárral töltött piskóta-szendvics), amely Viktória királynő kedvenc teasüteménye volt.
Hagyományos sponge recept
A hagyományos recept nagyon egyszerű és könnyen megjegyezhető. 4 felvert tojást lemérünk, és ugyanannyi mértékben lisztet, kristálycukrot, és puha vajat kimérünk. Ezeket elkeverjük, majd 2 x20 centis lapos, kivajazott tepsibe töltjük. Meleg (180 fokos) sütőben 20-25 percig sütjük. A liszt lehet sütőporos liszt is – ezáltal magasabb lesz a piskóta.
Modern sponge recept
- Hozzávalók: 4 tojás, 225 gr a következő alapanyagokból: sütőporos liszt, puha vaj vagy margarin, kristálycukor. Esetleg 1-2 tk extra sütőpor, egyéb kiegészítők (reszelt citromhéj, vanília kivonat, kakaópor stb).
- Egyszerű verzió elkészítése: konyhai kézi mixerrel mindent egyszerre elkeverünk (akkor jó, amikor a tészta könnyen lepotyog egy fakanálról), majd a hagyományos módszer alapján kisütjük. 5 percig hűlni hagyjuk, rácsra kifordítjuk.
- Puhább verzió elkészítése: mixerben a cukrot a puha vajjal fehér krémmé verjük (kb 5 perc), majd egyenként hozzáadjuk egy csészében kissé felvert tojásokat (mint a majonéz készítésénél) majd végül kézzel, folyamatosan hozzászórjuk a lisztet, és lassan elkeverjük (spatulával vagy mixerrel alacsony fokozatra állítva). Ha a tészta lassan leesik a spatuláról, akkor jó az állaga. A tésztát két 20 centis kivajazott és kibélelt tepsibe töltjük, majd 180 fokon 25 percig sütjük. 5 percig hűlni hagyjuk, rácsra kifordítjuk. Ez a verzió magasabb és lazább állagú lesz.
Tippek
- A tortaforma lehet kerek vagy négyszög alakú – de fontos, hogy mindkettő azonos legyen (kivéve, ha valami speciális alakzatú tortát készítünk – ebben az esetben kövessük a megadott receptet!). Alkalmazhatunk mini és szilikon formákat is.
- Sütés közben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, különben a piskóta összeesik.
- A tésztát csupán egy, de mélyebb tepsiben is kisüthetjük. Ennek sütése azonban tovább tart – kb 45 perc, és nehezebben sül át, a teteje is barnább lesz. Továbbá, ha a piskótát két adagban sütjük, nem szükséges félbevágni – azaz nincs morzsa, könnyebb a töltés, különösen a bevonás.
- A piskóta akkor jó, amikor a teteje világosbarna, nyomásra könnyen visszaugrik, mint a szivacs (ezért is hívják sponge-nak!). De beleszórhatunk egy pácoló tűt is a közepébe – ha tésztamentesen jön ki, akkor a piskóta átsült.
- A kihűlt piskótalapokat egymásra fordítjuk, mint egy szendvicset – persze előbb megkenhetjük a felszínüket csokikrémmel, vajkrémmel, lekvárral és egyéb krémekkel. Az egymásra fordított piskótákat – azaz a keletkezett tortát bevonhatjuk marcipánnal és fondanttal, cukormázzal, csokikrémmel, krémtúróval, tejszínhabbal stb – majd díszíthetjük gyümölcsökkel, dió és mogyoró darabokkal stb.
- Az angol piskóta a legtöbb angol torta alapja – továbbá desszertek készítéshez is alkalmazzák (pl trifle). Továbbá ugyanebből az alaptésztából készül a cupcake is – azaz tortaforma helyett muffinformákban is kisüthetjük, így tortácskákat kapunk, amiket vajkrémmel, csokikrémmel, gyümölcshabbal vagy cukormázzal szokás lefedni.
Receptek angol piskótával
Íme néhány recept, amelynek alapja a sponge:
- Madeira torta
- Fagyasztott bogyós trifle
- Cseresznyés mandulatorta
- Mandula és málna torta
- Angol zászlós torta
- Mini cupcake cukormázzal
- Bárányka muffin
- Citromos cupcake
- Vaníliás cupcake
- Hercegnő vár torta
- Mandulás lepény áfonyával
- Szeder és mandula szelet
- Egyszerű kókusztorta
- Citromos-mákos piskóta
- Puha narancsos piskóta
Kapcsolatos cikkek
