A legkielégítőbb karácsonyi dekoráció az, amit meg lehet enni. Nem csupán azért, mert könnyen lehet nassolni a hosszú ünnepi estéken, de azért is, mert nem kell később a díszeket tárolni. Ráadásul nem kerülnek egy vagyonba, így a pénzünket ajándékokra és önmagunkra költhetjük (megérdemeljük a sok sütés, főzés után)! Továbbá az ehető karácsonyi díszek aromái, amelyek az otthonunkat elárasztják, állandó ünnepi hatást keltenek. Gyerekek számára pedig felejthetetlen élmény a karácsonyi díszek készítése, főleg azok, amiket meg is ehetnek!
Karácsonyfa díszek és függők
- Valójában akármelyik alapkeksz receptjét felhasználhatjuk karácsonyfa díszként, de ünnepi illatok végett lehetőleg olyan keksz recepteket alkalmazzunk, amelyben van őrölt fahéj és szegfűszeg! Karácsonyi kekszek listája>>
- A tésztát szaggassuk ki a karácsonyi formákkal – pl csillag, hold, fenyőfa, angyal, harang, lapos dísztömbök stb.
- Ha nincs formaszaggatónk, alkalmazzunk karácsonyi sablonokat. Ha fel akarjuk akasztani őket, ne felejtsünk el sütés előtt a kekszeken egy szívószállal vagy hurkapálcikával lyukat szúrni rajtuk!
- A függelékeket dekorálhatjuk cukormáz vagy szirup bevonattal, majd apró cukor gyöngyökkel, színes tortadarával, durva kristálycukorral, vagdalt mandulával vagy dióval.
- Gyors dekorációként függesszünk aszalt gyümölcsöket, szárított alma és narancsszeleteket, ünnepi gumicukorkákat a fára! Puha cukorkákból vagy pattogatott kukoricából könnyen készíthetünk karácsonyfa láncot vagy füzért, míg tojásfehérjéből és porcukorból habkarikákat, habláncot és egyéb habdíszeket. Vattacukor kiváló hópehely helyettesítő!
- Készítsünk egyedi szaloncukrokat – keverjünk el olvasztott csokoládét és dió darabokat, majd öntsük bele egy jégtartóba. Hűtsük le a mélyhűtőben majd csomagoljuk be őket egyenként fényes papírba, vagy natúran csupán kössük át ügyesen egy díszes szalaggal, mint egy mini ajándékot. Hasonló kis csomagokat készíthetünk kókuszgolyókból vagy csokoládé ill. cukormázba mártott piskóta darabokból. Ezeket díszíthetjük apró cukor gyöngyökkel, tortadarával, kókuszreszelékkel, darált mogyoróval stb. Szaloncukor tippek>>
Ezekkel a sajátkezűleg készített dekorációkkal nem csupán a karácsonyfát lehet feldíszíteni – az ablakban is jól néznek ki, vagy adventi ill.bejárati koszorún, dísztálakban, de akár az ünnepi asztal közepén is!
Ne feledjük, hogy az ehető karácsonyi díszek korlátozott ideig fogyaszthatók, így lehetőleg közvetlenül karácsony előtt süssük ki őket – de ne hagyjuk az utolsó pillanatra, mert abból csak stressz lesz!
Ehető karácsonyi díszek
Íme néhány fantasztikus és finom karácsonyi dísz receptje, amit meg is lehet enni:
- Mogyorós fahéjas csillagok
- Gingerbread keksz
- Gingerman keksz
- Vaníliás karácsonyi kekszek
- Mandulás karácsonyi kekszek
- Citromos karácsonyi kekszek
- Fondant karácsonyi díszek
- Szaloncukor
- Karácsonyi mézes kekszek
- Karácsonyi díszek kölesgolyókból
- Gyömbéres, narancsos keksz
- Hóember fehércsokiból
- Vajas csillagok
- Csokis karácsonyi kekszek
- Kókuszos karácsonyi kekszek
- Karácsonyi gyömbéres keksz
- Angol mézeskalács kekszek
- Vegán áfonyás-narancsos keksz
- Gluténmentes karácsonyi kekszek
A következő bejegyzésekben egyéb aprósütemények receptjei találhatók, amelyeket fel lehet használni karácsonyi díszekhez:
Kapcsolatos cikkek