A mogyorós fahéjas keksz lényege, hogy nem tartalmaz lisztet, így lisztérzekenyek és low-carb diétázók is fogyaszthatják. Az alábbi recept nagyon egyszerű, bár a szokásostól kissé eltér, ugyanis nagyon alacsony hőmérsékleten sül. Alkalomnak megfelelően lehet formákat szaggatni, mi csillagokat választottunk.
Hozzávalók
- 40 dkg mogyoró
- 1 és fél tk őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- ½ citrom reszelt héja
- 3 tojásfehérje
- Néhány csepp vaníliaeszencia
- 25 dkg porcukor
Elkészítés
- 120 fokra bemelegítjük a sütőt.
- A mogyorót porrá őröljük, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget és citromhéjat.
- Egy másik tálban a vaníliaeszenciát és a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a porcukrot. 4 ek habot félreteszünk. A többit hozzáadjuk a darált mogyoróhoz. Jól elkeverjük.
- A masszát ráöntjük egy nagy lap sütőpapírra, leborítjuk egy másik sütőpapír lappal. Kinyújtjuk 5mm vastágságra. Leveszzük a felső sütőpapírt és kb 5cm-es kekszformákkal kiszaggatjuk.
- A kekszeket áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, megkenjünk a félretett tojáshabbal. 5 percig pihentetjük, majd 15 percig sütjük.
- A sütőt lejjebb állítjuk 100 fokra és további 15-20 percig sütjük.
- Rácsra tesszük kihűlni.
Tippek
- A kekszek remek karácsonyi ajándékok lehetnek, de karácsonyi dísznek is tökéletesek. Ne felejtsünk el sütés előtt egy ceruza végével kis lyukat nyomni a kekszeken!
- Karácsonyra szaggassunk csillagot, harangot, fenyőfát, angyalkát.
- Húsvétra szaggassunk nyuszit, tojást vagy báránykát.
- A formákat szaggatás előtt folyamatosan mártogassuk hideg vízbe.
- A fenti recept kb 20 kekszet eredményez.
- Hűvös helyen, zárt dobozban hetekig eláll.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu