
A fehércsokis golyók egy különleges ínyencség, remek egyedi ajándék vagy csemege lehet ünnepi alkalmakra. Ráadásul roppant egyszerűen elkészíthető, kezdők is nyugodtan bevállalhatják..
Hozzávalók
- 20 dkg fehér csokoládé
- 50 ml zsíros tejszín
- 1 ek likőr (lásd tippek)
- Díszítéshez: kókuszreszelék, porcukor, kakaópor
Elkészítés
- A csokit kis darabokra tördeljük, majd egy nehéz aljzatú lábasban a likőrrel és a tejszínnel nagyon alacsony hőfokon felmelegítjük. Közben óvatosan kevergetjük.
- Amikor a csokoládé szétolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről, majd egy tálba öntjük, hűlni hagyjuk. Amikor langyos, letakarva a hűtőszekrénybe helyezzük minimum 3 órára.
- Kiskanállal gombócokat szedünk a tenyerünkbe, golyókat formálunk.
- A golyókat megforgatjuk kókuszreszelékben, porcukorban vagy kakaóban – tálalásig a hűtőben tároljuk.
Hóember verzió
A csokihoz kókuszlikőrt adunk. A lehűtött masszából egy, kettő és három kiskanálnyi adagot szedünk, ezekből golyókat formálunk. Megforgatjuk kókuszreszelékben, lehűtjük. A három golyót egymás tetejére helyezzük, mazsolából vagy aszalt vörösáfonyából szemeket készítünk, pisztáciából vagy mandulabélből orrot vágunk. Ezeket a legfelső golyóba szúrjuk, selyem szalagot vagy csillogó papírszalagot alkalmazunk sálként.
Tippek
- A golyók remekül zárnak egy ünnepi vagy vendégváró menüt kávé kisérőjeként.
- A likőr lehet mandarin, vörösáfonya, meggy, kókusz de akár rum vagy konyak is.
- Fontos, hogy zsíros tejszínt alkalmazzunk – ezt elérhetjük habtejszín és Mascarpone 2:1 arányú keverékével, vagy 1 csésze zsíros tej és harmad csésze puha vaj elkeverésével.
- A fehércsokis golyók szépen becsomagolvatökéletes ajándék lehet vendégségbe, Valentin napra, névnapra stb. A hóemberes verzió különösen alkalmas karácsonyra, szilveszterre, farsangra.
Kapcsolatos cikkek
