Az angol mézeskalács tésztát általában emberkék készítéséhez használják, de más formákat is ki lehet szaggatni a téli ünnepek idején – pl Halloween estére hold, denevér- és szellem alakokat, karácsonyra csillag, fenyőfa, harangformákat stb. Érdemes megtartani ezt a klasszikus alapreceptet, mert nagyon egyszerű és nagyon finom. Az angol mézeskalács kekszek önmagukban is fogyaszthatók, de lehet díszíteni őket mázzal, csokival, krémmel stb. Tejmentes verzióhoz alkalmazzunk megfelelő margarint!
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 1 teáskanál gyömbérpor
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 10 dkg puha nádcukor
- 1 tojás
- 4 evőkanál Golden szirup (melasz szirup)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- A lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkeverjük. A kockára vágott vajjal a lisztet elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és eldolgozzuk.
- A szirupot a tojással egy kis tálban összekeverjük, majd a morzsa tésztához öntjük, és sima tésztává keverjük.
- Pár percig enyhén összegyúrjuk a tésztát egy lisztezett munkalapon, majd kb 5 mm vastagságúra kinyújtjuk.
- Karácsonyi vagy egyéb keksz formákkal kiszaggatjuk.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kiszaggatott formákat, és 10-15 percig aranybarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk, majd ízlés-alkalom szerint díszítjük.
Kapcsolatos receptek