A következő karácsonyi mézes kekszek elkészítése roppant egyszerű, így kezdők is kipróbálhatják. Valójában ez egy karácsonyi alapkeksz recept, amit sütés után ízlés szerint díszíthetünk.
Hozzávalók
- 15 dkg búzaliszt
- Fél tk sütőpor
- Fél tk őrölt fahéj
- 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
- 5 dkg puha vaj vagy margarin
- 5 dkg barna nádcukor (puha)
- 1 tojás
- 2 ek méz
Elkészítés
- A tojást a mézzel elkeverjük.
- Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat és szegfűszeget.
- A vajat elkeverjük a cukorral, majd a liszthez adjuk, eldolgozzuk.
- A tésztát lisztezett deszkán 5mm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi formákkal kinyomjuk. A kekszeket sütőpapírral borított tepsibe helyezzük, pálcikával lyukat szúrunk azon a ponton, ahonnan függeszteni szeretnénk őket.
- 170 fokra előmelegített sütőben, kb 15 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem nedves a keksz alja.
- Rácson hűlni hagyjuk. Másnap dekoráljuk.
Tippek
- A kekszeket tároljuk légmentes dobozban vagy üvegben – akár egy hétig is -felhasználás előtt.
- A kekszeket dekorálhatjuk cukormázzal, fondanttal, porcukorral vagy csokimázzal. Olvasztott cukorral ragaszthatunk rájuk konyhakész fondant motívumokat, ehető csillám flittereket, golyókat.
- A tészta fagyasztható, így érdemes dupla adagot készíteni, majd a felét lefagyasztani.
- A fagyasztott tésztát a hűtőszekrényben hagyjuk kiengedni!
- A tésztát robotgéppel is elkészíthetjük – így még egyszerűbb és gyorsabb a keverés folyamata (a vajat ebben az esetben nem szükséges a cukorral kikeverni, hanem a liszthez adjuk a cukorral együtt).
- Ha a tészta a nyújtódeszkára ragad, akkor ajánlatos a tésztát a hűtőszekrénybe tenni 20-30 percre (ez leginkább margarinnal készült tésztánál szükséges), és utána kinyújtani.
- A karácsonyi mézes kekszek elég sokáig fogyaszthatók, így ideális díszek lehetnek a karácsonyfán. Remek karácsonyi ajándékként is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu