Gluténmentes karácsonyi kekszeket könnyen lehet házilag készíteni – ez a verzió tejmente is, ha margarint alkalmazunk vaj helyett. Ez egy alap recept, amit dekotollal, cukormázzal, csokimázzal vagy ünnepies krémekkel lehet dekorálni, de karácsonyi hangulathoz elég porcukorral is meghinteni.
Hozzávalók
- ½ csésze puha sötét muscovado cukor
- ½ csésze vaj vagy tejmentes margarin (100 g)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 tojás
- 1 csésze sütőporos gluténmentes lisztkeverék
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
- Egy nagy tálban a cukrot és margarint krémesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a tojást, pár percig keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és a fűszerkeveréket. Sima tésztává keverjük.
- Két nagy gombócot formálunk a tésztából, ezeket folpackba bugyolálva 1 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük. Enyhén lisztezett munkafelületen az egyik gombócot 3mm vastagra kinyújtjuk. Keksz formákkal karácsonyi motívumokat szaggatunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
- 8–12 percig sütjük, amíg a kekszek világos barnák lesznek.
- Rácson hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint dekoráljuk őket.
Tipp
- A kekszeket fára lehet akasztani, ha sütés előtt szívószállal kis lyukat nyomunk ki rajtuk. Ajándékként kiváló lehet barátok, családtagok számára.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu