A fondant cukormassza ideális alapanyag díszek készítéséhez – nem csupán sütemények dekoráláshoz, hanem remek karácsonyfa függők, asztali díszek, ajándékok formálhatók belőle. A karácsonyi fondant díszek készítése roppant egyszerű – az eredmény mutatós és ehető is. Igazán egyedi, olcsó és környezetbarát díszeket készíthetünk, amiket nem csupán a szemünkkel élvezhetünk.
Cukrász szaküzletekben manapság lehet vásárolni konyhakész fondant masszát, amit csupán ki kell nyújtani vagy kézzel lehet egyből formálni (létezik előre nyújtott fondant is, de ennek beszerzése Magyarországon nehézkes). Sokan persze ellenzik a kész fondant masszát, mivel adalékokat tartalmaz. Nyújtható fondant könnyen készíthető, íme a leírása – ez is jó. Azonban karácsonyi díszek készítéshez nem igazán fontos igazi, tuti finom fondant masszát készíteni, ez az egyszerű recept tökéletes a cél érdekében:
- 50 dkg szitált porcukrot elkeverünk 3 tk citromlével és 1 tojásfehérjével (amit lehetőleg szárított tojásfehérjéből keverjünk ki – csupán kövessük a használati utasítást 1 kis tojásfehérjéhez). Keverjük először egy falapáttal, majd a kezünkkel addig, amíg egy sima masszát nem kapunk. Ha több színre van szükségünk, osszuk el a masszát különböző tálkákba, és adjunk hozzájuk ételszínezékeket (és ízesítőket is lehet!). Egy hideg, porcukrozott deszkán kinyújtjuk a tésztát, és formákat szaggatunk vagy formálunk.
Ha készen vásárolt fondant keverékkel, masszával vagy nyújtott verzióval dolgozunk, kövessük a használati utasítást.
A fondant masszát kezeljük úgy, mint a gyurmát. Lapos és némely 3 dimenziós díszek készítéshez a masszát ki kell nyújtani kb 3-5 mm vastagságú tésztává.
Lapos díszek
Szaggassuk ki a tésztát formaszaggató alakzatokkal (fenyőfa, harang, hóember, angyalka stb). Ha nincs formánk, alkalmazzunk karácsonyi sablonokat. A kiszaggatott formákat tegyük át egy alumíniumfóliára, majd díszítsük színes vagy metál (ehető!) drazsékkal, golyókkal, csillámporral. Ne felejtsünk lyukat szúrni rájuk, ha függőként akarjuk alkalmazni őket.
3 D díszek
- Karácsonyfa – szaggassunk ki 2 db lapos fenyőfát a kinyújtott masszából.Vágjuk az egyiket félbe, majd ragasszuk rá a másikra. Ez nagyon könnyű, ha a az ujjunkat kicsit megvizezzük. A fát állítsuk fel, díszítsük cukorkákkal, ehető csillámporral stb. A fenyőfa készülhet zöld fondant masszából, színes drazsékkal díszítve, míg a fehér verzió remekül passzol a modern dekorációs stílushoz. Pálcikával fúrjuk át, ha függőként kívánjuk alkalmazni!
- Hóember – készítsünk 2 golyót fehér masszából. Az egyik legyen kissé nagyobb, mint a másik. Kalapot, sálat formáljunk színezett fondantból (de nyugodtan alkalmazhatunk filc darabokat és selyem szalagokat is – persze ezek nem ehetők!!!). A kisebb golyót nyomjuk a nagyobbra, majd a sapkával, sállal öltöztessük fel a hóembert. Pálcikával rajzoljunk vagy drazsékkal formáljunk szájat és szemeket.
- Gömbök – formáljunk golyókat. Ezeket forgassuk meg ehető csillámporban, kristálycukorban vagy kókuszreszelékben. (érdemes a golyókat előbb langyos vízzel vagy tojásfehérjével megkenni, így könnyebben ragad rájuk a dekoráció). Selyem szalaggal vagy színes fondant csíkkal kössük át a golyókat.
- Csomagok – formáljuk kockákat, hasábokat – vagy a nyújtott tésztából vágjunk ki egy hosszú, széles csíkot és hajtsuk fel, a széleket igazítsuk el az ujjunkkal és egy lapos késsel. Két-három darabot tegyünk egymás tetejére, dekoráljuk drazsékkal, ehető metál csillagokkal, majd kössük át selyem szalaggal vagy fondant csíkkal. Elkészíthetjük színes fondant masszából is, és becsomagolhatjuk csillogó selyempapírba is!
- Szaloncukor – a masszából készítsünk 2 cm vastag rudakat. Vágjuk fel kb 4 cm-es darabokra. A szélektől kb 1 cm-re vissza csippentsük be az ujjunkkal, majd ollóval vágjuk le a feleseget, pálcikával rajzoljunk rájuk gyűrődéseket (nézzen úgy ki, mint egy csomagolt szaloncukor). Az egyik végére szúrjunk lyukat, dekoráljuk cukormázzal, ehető csillámporral stb. Készíthetünk hagyományos szaloncukor darabokat is a rudakból – ezeket mártsuk csokimázba – amikor megdermedt, csomagoljuk be. Szaloncukor házilag>>
- Egyéb formák – legyünk kreatívak! Nagyon könnyen készíthetünk jegesmedvét, télapót, harangot, angyalkákat is!
Tippek
- A fondant díszek nem csupán karácsonyfán mutatnak jól, de felhasználhatjuk asztali díszként, vagy karácsonyi sütemények díszítéshez is. Sőt, remek karácsonyi ajándékok is lehetnek!
- Ha nem kívánjuk megenni a díszeket, akkor egyéb, nem ehető dekorációs elemekkel is díszíthetjük őket – akril festékkel, csillámporral, akril kövekkel stb.
- Fondant helyett alkalmazhatunk marcipán masszát is, ez drágább megoldás – de ha külföldön szerezzük be, akkor nagyon olcsó (már 300 Ft-ér lehet kapni marcipánt vagy fondant masszát, ami legalább 1 évig eltart, és más alkalomra is felhasználható).
- A díszeket szárítsuk ki legalább 1 napig, a lapos díszeket lehetőleg horizontálisan fektetve.
- A díszeket elkészíthetjük marcipán masszából is, bár ez drágább megoldás, még akkor is, ha házilag állítjuk össze a masszát. Marcipán massza házilag>>
- A fondant karácsonyi díszek egyedi és különleges dekorációk – kisgyerekek is szívesen besegítenek, akik természetesen nem csupán a gyurmázást élvezik, de a kóstolást, majd a fáról való csemegézést is.
Kapcsolatos cikkek