Az angol és amerikai karácsonyi aprósütemények főszereplője a gingerman (gyömbéremberke), amely általában gingerbread tésztából készül. Ez hasonlít a mézeskalácsra, de nem ugyanaz, ugyanis nincs benne méz. Az igazi tészta fekete nádcukor melasszal készül, ez adja a jellegzetes, intenzív ízét. A következő gingerman keksz recept egy könnyebb verzió, nem igényel nehezen beszerezhető alapanyagokat..
Hozzávalók
- 35 dkg búzaliszt
- 1 tk gyömbérpor
- Fél tk őrölt szegfűszeg
- Fél tk őrölt fahéj
- 1 tk szódabikarbóna
- 10 dkg vaj
- 10 dkg nádcukor (puha vagy sütőcukor)
- 1 tojás
- 4 ek golden syrup
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
- A vajjal elmorzsáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük.
- Egy kis tálban a szirupot a tojással elkeverjük, majd a morzsához adjuk, sima tésztát gyúrunk belőle. Egy lisztezett deszkán 2-3 percig átgyúrjuk (mint a kenyeret).
- A tésztát 5mm vastagra kinyújtjuk, majd emberke kinyomóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 10-15 percig barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk, dekoráljuk.
Tippek
- Ha akasztani kívánjuk a kekszeket, sütés előtt pálcikával szúrjunk kis lyukat a fejükre. Ha sütés közben a lyuk összenő, még melegen szúrjuk át megint.
- A pálcikával kirajzolhatjuk a szemeket, szájat is, ha nem akarjuk cukormázzal dekorálni (ez még könnyebb emberke nyomóformával elérni!).
- Amikor az emberkék kihűltek, dekorálhatjuk cukor-, csokimázzal, drazsékkal, gyöngyökkel, kandírozott vagy aszalt gyümölcsökkel. Kinyújtott fondantból vagy marcipánból is kinyomhatunk emberkéket, amiket vízzel elkevert porcukorral ragasszuk a keksz emberkékre, majd színes cukormázzal díszítsük!
- A fenti gingerman keksz receptje egy egyszerűsített verzió – a klasszikus gingerbread tészta receptje itt található: Gingerbread>>
- A gingerman keksz az angol, amerikai gyerekek egyik kedvence, ezért szívesen besegítenek a sütésbe, dekorálásba. Karácsonyi ajándékként is tökéletes!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu