Minden ünnep fontos eleme az étel-ital. Halloween estéjén jelentős szerepet játszanak a tréfásan dekorált harapnivalók. Hétköznapi ételeket, süteményeket kevés kreativitással és energiával nagyon könnyen rémessé vagy humorossá varázsolhatunk. Íme néhány tipp Halloween ételek készítéséhez, és sok tuti Halloween recept..
Halloween
Halloween estéjén eredetileg a túlvilágba vándorló lelkeket ünnepelték, és a feltámadó démonokat űzték el. Ebből a tradícióból alakult ki a szellemvilág jelképeibe való beöltözés (lásd halloween jelmezek), dekoráció (lásd Halloween dekoráció), és az este ünneplése. Halloween gyerekekkel>> Ételek elsősorban áldozásként funkcionáltak, de ma már ezek is jelmezt kapnak, és egy igazi Halloween parti elképzelhetetlen fantasztikusan összeállított büféasztal nélkül. Szerencsére egy ilyet nagyon könnyen tudnunk „varázsolni”.
Alapanyagok Halloween ételekhez
- Valójában szinte minden ételt-italt fel lehet dobni egyszerű ötletekkel, de néhány alapanyag az állaga, színe miatt ideális lehet „rémes” ételek készítéshez. Ilyen pl: tejszínhab, zselatin, jég, felvert tojáshab, csokoládé, szendvicskrém, sajtkrém, puding, fondant, marcipán.
- Dekorációhoz ideálisak a következők: olvasztott csokoládé, színezett cukormáz, gumicukrok, (kígyó, giliszta formák), színes drazsék, ehető csillámpor, tortadara, gyöngyök, tejszín, tejszínhab, joghurt stb.
- Halloween hagyományos jelképe az alma és rutabaga, így az ezekből készült ételek remekül passzolnak egy Halloween menübe. Az egyik szokásos édesség a cukros-kandírozott alma.
- Színek – Halloween színei a sötétségre és a tűz színeire alapszanak. Így válasszunk ennek megfelelő alapanyagokat: narancssárga (pl sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, mangó, narancs, lazac), zöld (pl uborka, cukkini, zöldbab, káposzta, zöldsaláták), sötétbarna-fekete (csokoládé, teljes kiőrlésű liszt), lila (pl padlizsán, vöröshagyma, cékla).
- Töklámpás készítése során a kivájt tökhúst és magokat ne dobjuk el, a húsból fantasztikus leveseket és egyéb ételeket készíthetünk, a tökmagot pedig megpiríthatjuk a sütőben, majd dekorációként alkalmazhatjuk.
Egyszerű ételek
A következő ételeket nagyon könnyen át tudjuk alakítani egy partira:
- Mártogatósok – készítsünk krémes, nyúlós, pürézett krémeket (színre ügyeljünk), ezeket tálaljuk cikk-cakk és furcsa alakzatokra vágott zöldségekkel, kígyó alakú sajtos rudacskákkal. Mártogatós receptek>>
- Leveles tészta falatok – a leveles tésztát nagyon könnyen lehet formálni, kivágni, így szuper gyorsan készíthetünk valami szellem, denevér vagy sütőtök alakzatot, amit pizzaszósszal és aprított zöldségekkel díszítsünk. Leveles tészta falatok>>
- Sajtok – kemény sajtlapokat kinyomhatunk halloween szaggatóformákkal, vagy sablonokat rajzoljunk körbe egy késsel! Halloween sablonok>>
- Levesek – egy krémleves tetejére rajzoljunk tejszínnel vagy krémes joghurttal pókhálót. Példa: sütőtök és paprika leves, de minden szezonális krémleves gyorsan feldobható így. Krémlevesek>>
- Fasírozott, hamburger, húsgombóc – ezeket csupán néhány ropival vagy paprika, cékla csíkkal pókká varázsolhatjuk – csupán szúrjunk az oldalukba 6 lábat. Szemek lehetnek olajbogyó karikák, ketchup pöttyök, kapribogyók stb. Hamburger receptek>>
- Csirkeszárny, oldalas – süssük meg őket a sütőben, az utolsó 10 percre kenjük meg BBQ szósszal! Remek „véres” csontokká és denevér szárnyakká válnak! Tálaljunk mellé extra BBQ szószt vagy chili szószt. Példa: Kínai ragacsos csirkeszárnyak>>
Részletes receptek a Halloween receptek bejegyzésben találhatók.
Egyszerű halloween édességek
Halloween a gyerekek egyik kedvenc ünnepe, így elképzelhetetlen édesség, sütemény nélkül. Az alábbi édességek könnyen megvalósíthatók:
- Muffin – ideális alap-sütemény, amit gyorsan át tudunk varázsolni Halloweenra! A púpos tetejét vágjuk le, majd dekoráljuk: elég pl. cukormázzal, csokival vagy sajtkrémmel megkenni, erre rajzoljunk decotollal vagy csokival egy pókhálót. Vagy kenjük meg lekvárral, borítsuk le teljesen egy négyzetre vágott fondant-lappal és rajzoljunk rá szellem szemeket. Halloween muffin>>
- Torta – tortákat kenjük be, vagy locsoljuk le csokoládéval, cukormázzal, majd gumicukor szörnyűségekkel dekoráljuk (pl nyomjuk bele giliszta cukrokat, öntsük nyakon vér-vörös mázzal, rajzoljunk rá pókhálót stb stb). Fondant lapból vágjunk ki hosszú csíkokat, ezekkel bugyoláljunk be egy tortát. Hagyjunk ki rést a szemeknek, ide helyezzünk két szem szőlőt vagy cukordrazsét – remek múmia!
- Kekszek – alap keksz tésztákat szaggassunk ki Halloween (vagy karácsonyi csillag, hold) formákkal. Ezeket mártsuk félig csokiba, fehér csokiba, vagy dekoráljuk deco tollal, cukormázzal. Vagy gyömbérbaba formára rajzoljunk csontváz vonalakat, lábukba, fejükbe harapjunkpicit bele, majd kenjük be lekvárral.
- Zselék – a kikevert zselatint öntsük kissé kiolajozott formákba. Ezekbe tehetünk szemet utánzó gyümölcsöket, festett mandulát (köröm), csúszó-mászó gumicukor alakokat stb. Példa Halloween zselé>>
- Habcsók figurák – 4 tojásfehérjét verjünk fel keményre 20 dkg porcukorral. Egy kanállal szaggassunk hosszú szellem vagy csont alakokat, szörnyeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 110 fokon süssük keményre kb egy órán át. Amikor kihűltek, a csontokat mártsuk piros lekvárba, a szellemekre és szörnyekre pedig rajzoljunk vagy ragasszunk szemeket, szájakat olvasztott csokival!
- Habok – felvert tejszínhab, gyümölcshab, csokoládéhab könnyen feldobható kesz morzsákkal, csoki darabokkal, gumicukorkákkal vagy csonttá varázsolt babapiskótával!
Halloween italok
Nem szabad megfeledkezni néhány tréfás italról sem:
- Gyerekek számára készítsünk gyümölcsleveket – ezek színe legyen vörös, narancssárga vagy zöld – grapefruit, narancs, vérnarancs, kiwi, szilva, meggy, barack, dinnye – és ugyanezekből a gyümölcsökből vágjunk ki halloween formákat, amiket szórjunk az italba. Meleg italként ideális a forralt almalé!
- Felnőttek számára különösen muris és finom lehet egy vérnarancsos pezsgő koktél, forralt bor vagy csokis forralt bor, forralt almabor. Valójában bármiféle téli koktélt feldobhatunk vicces jégkockákkal – ezekbe fagyasztás előtt helyezzünk szőlő „szemgolyókat”, olajbogyó karikákat (remek Martiniba). Jégtartó lehet sokféle forma, de akár egy nejlon kesztyű is. Amikor a kéz megfagy – a nejlont húzzuk le, az ujjakat tördeljük le, és tegyük a vendégek poharába! Brrrrr…