Az alma nem csupán magas C-vitaminnal rendelkezik, de rosttartalma redukálja a koleszterint, és megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségségek kialakulását. Továbbá antioxidáns vegyületeket tartalmaz (flavanoid, polyphenol), amelyek védenek a rákosodás ellen. Az orvosi rendelő elkerülése érdekében ajánlott, hogy minden nap együnk legalább 1 almát. A forralt almalé ideális megoldás erre..
Hozzávalók
-
4 alma
-
1 tk reszelt gyömbér
-
1 ánizs
-
3 szegfűszeg
-
1-2 db citromhéj csík
-
1 csipet szerecsendió
-
1 kis fahéjrúd
Elkészítés
- Az almákat lepréseljük. Forráspontig felmelegítjük nagyon alacsony hőmérsékleten – érdemes egy nehéz aljazú lábast használni.
-
Mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről.
-
5 percig hűlni hagyjuk, majd bögrékbe vagy hőálló poharakba töltjük.
Tippek
-
Fontos, hogy frissen préselt almákat használjunk. Ehhez szükséges egy gyümölcs centrifuga. Ha nincs ilyen konyhai gépünk, akkor vásároljunk friss, cukormentes 100%-os almalevet a boltban ( bár ezeket sterilizálják).
-
Az alamlét megbolondíthatjuk 1-2 ek Calvados-szal is! Nagyon finom! Forralt almabor>>
-
A forralt almalé gyerekeknek is elkészíthető – a gyömbért hagyjuk ki, az almalevet melegítsük fel csupán fahéjdarabokkal, vagy 1 kanál őrölt fahéjjal. Ne édesítsük cukorral, inkább használjunk édes fajta almákat.
-
A forralt almalé nagyon egészséges, méregtelenítő és vitaminbomba is – hideg estéken remek energiaforrás is lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu