A forralt bor a téli napik egyik legfinomabb melegítő itala. A fűszeres forralt almabor (vagy almasör) egy francia verzió, ami érdemes kipróbálni, főleg ha már csömörünk van a hagyományos vörösboros verzióból..
Hozzávalók
- 2 db fahéj rúd (darabokra törve)
- 1 ek (jamaikai) szegfűbors
- 4 csésze almabor (almasör)
- 6 cl Calvados (vagy alma brandy)
- Tálaláshoz: fahéjrudak
Elkészítés
- A fűszereket és fahéj darabokat egy muszlin tasakban összekötjük.
- Az almabort egy nehéz aljzatú lábasba öntjük, beletesszük a muszlin tasakot, és nagyon lassan felmelegítjük. Nem szabad forrnia!
- 6 füles pohárba 1-1cl Calvados-t töltünk, majd feltöltjük a forró almaborral, fahéj rúddal díszítjük. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Ha nincsen kéznél szegfűbors, akkor alkalmazhatunk szegfűszeget is – de forralt bor fűszerkeverék is jó. Egyéb fűszerekkel is kísérletezhetünk – pl szerecsendió, ánizs, citromhéj stb.
- Calvados helyett rummal is el lehet készíteni.
- Az almabor a cider magyar fordítása, amely valójában úgy készül, mint a sör, kissé szénsavas is (mint a sör), és sörös üvegekben–dobozokban palackozzák. Tehát az almasör helyesebb kifejezés, amit a forgalmazók is el kezdtek használni. Mindkét név alatt árulják hipermarketekben, italboltokban.
- A fűszeres forralt almabor nem csupán remek melegítő ital, de kiváló gyógyír megfázás, influenza ellen (és a franciák szerint ezek megelőzése ellen is!).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu