Egy zöldsaláta nagyon finom köret lehet, ugyanakkor változatosan és gyorsan fel lehet dobni egyéb zöldségekkel, feltétekkel vagy egy különleges öntettel. A következő zöldsaláta recept listánkon sok finom kipróbált receptet lehet találni gyors ebédekhez vagy vacsorákhoz, de akár vendégváró vagy családi összejövetelekre is. De először néhány tipp.
Zöldsaláta tippek
- A zöldsalátát általában köretként fogyasztjuk főétel mellé, önmagában nem elég kiadós – még egy vegán étrendben is szükség van főételre vagy valami kiegészítőre. Előételként is tálalható valami különleges feltéttel – pl főtt fürjtojással, füstölt lazaccal, füstölt sonkával, grillezett sajttal stb.
- A következő saláta levelek a legnépszerűbbek: fejes saláta, jégsaláta, római saláta; különlegesnek tulajdonított a cikória, rukkola, kerti zsázsa, vizitorma. Azonban a saláta leveleket lehet zöldfűszerekkel, csírákkal és spenót levelekkel is kombinálni. Vagy szeletelt nyers zöldségekkel – pl lila hagyma, újhagyma, uborka, retek, gomba, avokádó, paradicsom. Zöldségsaláta>>
- Gyorsan és egyszerűen tovább fejleszthetünk egy egyszerű zöldsalátát, ha a saláta leveleket kombináljuk gyümölccsel, sült vagy grillezett zöldséggel; megszórhatjuk dióval, mogyoróval (akár pörkölve is); tálalhatjuk grillezett, morzsált vagy reszelt sajttal is. Sajtos saláták>>
- Egy zöldsalátát különlegessé varázsolhatunk egy különleges saláta öntettel – feltétre nem is lesz szükség! Saláta öntetek>>
- Egy zöldsaláta egyből kiadóssá válik, ha feltétként adunk hozzá (esetleg maradék) sült-grillezett húst, halat vagy tenger gyümölcseit. Egyszerű öntettel (és esetleg friss péksüteménnyel) akár főételként is tálalhajuk.
- Szuper gyors zöldsaláta – a legtöbb élelmiszerboltban lehet kapni előszeletelt és mosott saláta leveleket – ezt csupán egy tálba kell szórni, majd egy egyszerű öntettel lelocsolni – és mehet is az asztalra.
- A salátaleveleket alaposan mossuk meg (folyó víz alatt), csepegtessük le, és töröljük át. Sok esetben saláta centrifuga is alkalmazható – azonban némely (és egészben alkalmazott, azaz nem felszeletelt) salátalevél (pl római saláta) esetében nem ajánlatos, mert a növényi rostok összetörnek a centrifugázás alatt.
- Öntettel mindig tálalás előtt locsoljuk le és keverjük el a salátaleveleket, különben elfonnyadnak! Éppen ezért az öntettel elkevert saláta nem előkészíthető és nem tárolható, másnapra (sőt, 1-2 órán belül) összeesnek a levelek, vizessé és puhává válnak.
- A legtöbb zöldsaláta egészséges és diétás, ajánlatos a rendszeres fogyasztása.
Zöldsaláta receptek
Íme sok finom kipróbált zöldsaláta recept. A listát folyamatosan bővítjük.
- Cézár saláta (sokféle recept)
- Görög zöldsaláta
- Lencsés zöldsaláta
- Szalonnás céklasaláta
- Chilis avokádó és garnéla saláta
- Kecskesajtos, spárgás zöldsaláta
- Kecskesajt, csicseriborsó és rukkola saláta
- Fetás lóbab és rukkola saláta
- Cukkini, mozzarella és rukkola saláta
- Meleg sütőtök és rukkola saláta
- Nyári ropogós zöldsaláta
- Marokkói zöldsaláta
- Citromos kuszkusz rukkolával
- Rukkola, zellerszár és csicseriborsó saláta
- Nektarin és kecskesajt saláta
- Rukkola és paradicsom saláta
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu