A rendszeres friss gyümölcsfogyasztás fontosságát nem kell ecsetelnünk. Azonban a legtöbb ember, és sajnos gyerek, még mindig nem eszik naponta minimum 5 gyümölcsöt. A joghurtos bogyós saláta egy roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel, akár reggelire, uzsonnára vagy nassolásra kiváló megoldás lehet gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt..
Hozzávalók (személyenként)
- 1 marék bogyós gyümölcs (lásd tippek)
- 2 ek görög joghurt (vagy krémes)
- 1 tk méz (opcionális)
- 2 ek dió, mogyoró, magvak
Elkészítés
A bogyósokat mossuk át, és ha szükséges, vágjuk két félbe (pl epernél). Tegyük át egy kehelybe vagy kis tálkába. Öntsük le a joghurttal, mézzel majd szórjuk meg a magokkal, diókkal, mogyorókkal.
Tippek
- Kombináljunk, ha lehet, minimum 3 különböző bogyós termést (pl szamóca, szeder, málna, áfonya, ribiszke, szőlő) – savanyút kombináljunk édessel.
- Kisgyerekeknek össze is turmixolhatjuk, így egy nagyon finom gyümölcsös joghurtot kapunk, ha pedig adunk hozzá még kefirt vagy tejet, remek smoothie lesz belőle. Imádni fogják!
- Ideális bébiételt is variálhatunk belőle – a joghurt legyen kecske joghurt (vagy hagyjuk ki), a mézet helyettesítsük pürézett banánnal vagy mangóval. A magokat, diókat is mellőzzük.
- Természetesen más gyümölcsökkel is el lehet készíteni, legyen az egzotikus vagy hagyományos, az alapkoncepció ugyanaz.
- A joghurtos bogyós salátát, és egyéb gyümölcssalátákat fogyasszunk éhgyomorra, és utána se étkezzünk kb 2 óráig! (különben a gyomrunk szeszfőzdévé válik és lelassul az emésztésünk). Egyéb gyümölcs saláta>>