A túrótorta vagy sajttortaez egyik legkielégítőbb édesség. Egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor többféle módon (sütve vagy sütés nélkül, alaptésztával vagy tészta nélkül), és többféle alapanyagból ( túró, krémsajt, tejszínes túró stb). Létezik kiadós, mutatós és diétás változata, így valójában minden alkalomra, étrendbe és diétához passzol valamelyik verziója. Íme néhány információ, tipp és sok finom túrótorta recept.
Eredete
A túrótorta az egyik legrégibb európai édesség. Már az ókori Görögországban majd a Római birodalomban nagyon népszerű volt, akkoriban csupán mézzel és gyümölcsökkel kombinálták. Közép-Kelet Európában is sikert aratott később, különösen a zsidó konyhában. Világhírűvé azonban Amerikából vált, ahol az európai bevándorlók receptjeiket kicserélték, kombinálták, továbbfejlesztették. A híres cheesecake manapság világszerte közkedvelt desszert, éppen ezért millió verziója létezik.
Túrótorta típusok
Két alaptípus létezik – amit sütni kell, és amit nem. Továbbá úgyis lehet kategorizálni, hogy túróalapú vagy krémsajt alapú – az előbbi eredetileg a német sovány túróból (Quark) készült, az utóbbi az olasz Ricotta krémsajtból. Az olasz túrótortából fejlődött ki a híres New York Cheesecake, amit amerikai sajttortának is neveznek.
Sült túrótorta
A sült túrótorta/sajttorta a sütőben készül, általában alacsony hőmérsékleten. A hagyományos verzióhoz szükséges egy alaptészta, amit először ki kell sütni (ugyanabban a tepsiben), vagy sütés előtt pihentetni szokás a hűtőszekrényben (ez általában kekszmorzsa és vaj keveréke). A tortamassza általában túró, tejszínes túró, krémsajt, tejszín (vagy tejföl), cukor és egyéb ízesítő elemek (pl vanília kivonat, citromreszelék, gyümölcs stb) keveréke, amelyhez tojást, lisztet, búzadarát vagy kukoricakeményítőt adunk összekötőelemként. A tortát alacsony hőmérsékleten sütjük, hagyományosan kerek tortaformában, modern verziókban használnak püspökkenyér formát és individuális tortácska formákat is. A túrótorta sütés közben sajnos könnyen megrepedhet. Ez elkerülhető, ha betartjuk a következő alapszabályokat:
- Az alapanyagok legyenek langyosak , így nem lesz a massza csomós, és nem is keverjük túl.
- A masszát nem szabad túlkeverni – túl sok levegőtől a torta lukacsossá válik. A tojást mindig utoljára adjuk a masszához! Ajánlatos 1ek kukoricakeményítőt is belekeverni, így kevésbé reped meg.
- A tortaformát vajazzuk ki – a torta így könnyen el tud válni a forma falától sütés közben és után, azaz nem húzza a forma szét a tortát. Célszerű csatos tortaformát alkalmazni.
- A tortát nem szabad túlsütni – akkor jó, amikor a közepe még kocsonyás. Ne aggódjunk, miutás kihűlt, a közepe is megszilárdul majd.
- A tortát mindig a sütőben hagyjuk kihűlni (nyitott sütőajtónál) – legalább egy órán keresztül.
- Ha a tortát vízfürdő felett sütjük, a torta egyenletesen sül át, így kevesebb az esély arra, hogy megreped.
- A kihűlt túrótortát érdemes legalább 2 órán át a hűtőszekrényben tartani – sok cukrász szerint egy éjszakán keresztül.
- A legtöbb túrótortát általában tálalás előtt valami mázzal bekenjük vagy feltéttel díszítjük, de lehet natúron is fogyasztani. Figyelem – némely máz megkötéséhez órákra van szükség, ezt vegyük figyelembe a torta befedésénél!
- A sült túrótorta le is fagyasztható, de a sovány túróból vagy zsírszegény krémsajtból készült tortát nem ajánlatos, ugyanis jégkristályok keletkeznek.
Túrótorta sütés nélkül
A túrótorta/sajtorta elkészítése még egyszerűbb sütés nélkül. A túrót vagy krémsajtot elkeverjük cukorral vagy mézzel és egyéb hozzávalókkal (pl fűszerek, esszenciák, gyümölcsök, szószok stb). Az alaptészta általában tört keksz vajjal és fűszerekkel elkeverve, amit a túrós vagy sajtkrémes masszával leborítunk, majd alaposan lehűtjük. Tálalás előtt 1-2 órával mázzal (jam, gyümölcsszirup, csokiszósz, zselé stb) lefedjük. Íme néhány tipp a tökéletes sütésmentes túrótortához:
- Alkalmazzunk Mascarpone krémsajtot, amely magas zsírtartalma miatt kocsonyássá válik a hűtőszekrényben.
- Kevésbé zsíros túró vagy krémsajt masszához azonban érdemes zselatint adni, főleg ha a tortát felvágva szeretnénk tálalni.
- Az alaptészta általában morzsává tördelt keksz, de lehet piskóta is. Természetesen finomabb házias kekszből készítve, akár szikkadt kekszeket is felhasználhatunk! Egyszerű keksz receptek>>
- El lehet készíteni individuális csészékben, alkalomnak megfelelő formákban, pohárkelyhekben is (hasonlóan a trifle-hez). De legyünk kreatívak, pl leveles tészta kosárka, ostya kagyló, kibelezett muffin is lehet alaptészta. Ezek különösen alkalmasak partikra vagy egyéb vendégváró alkalmakra.
- Bár a sütésmentes túrótorta elkészítése roppant egyszerű, fontos, hogy tálalás előtt alaposan lehűljön (akár a fagyasztóba is betehetjük 1-2 órára!).
Egyéb túrótorták
- Túrótorta tészta nélkül – nem minden túrótortához szükséges alaptészta. Ezekben általában valami másik elem képviseli a hangsúlyt, pl gyümölcs vagy csokoládé.
- Túrótorta liszt nélkül – a túrótorta ideális lehet lisztérzékenyek számára, ugyanis az alaptésztát el lehet készíteni zabpehely kekszből vagy barnarizs kekszből is (az utóbbi glutén-mentes).
- Diétás túrótorta – a sovány túróból készült torták egy egészséges étrendbe remekül passzolnak, sőt több diéta is engedélyezi (pl low-carb, low-GI, szétválasztó), és diabetikusok is fogyaszthatják (ha nincs tele cukorral!)
Túrótorta receptek
Az alábbi túrótorta recept gyűjteményt folyamatosan bővítjük:
Túrótorta sütés nélkül
- Egyszerű túró torta
- Mézes túrótorta
- Banános túrótorta
- Fehércsokis sajttorta
- Krémtúrós trifle
- Karácsonyi túrótorta
- Aperol sajttorta
- Mentás-csokis sajttorta
- Gránátalmás pohárkehely
Sült túrótorta receptek
- Málnás túrótorta
- Citromkrémes túrótorta
- Gluténmentes túrótorta
- Diétás túrótorta
- Cseresznyés márványos brownie
- Krémsajtos tortácska
- Citromos-mandulás túrótorta