A túrótorta ideális édesség lehet lisztérzékenyek számára, hiszen könnyen el lehet készíteni liszt nélkül, ugyanis az alaptészta kihagyható, vagy lisztmentes alapanyagokkal helyettesíthető. A következő gluténmentes túrótorta reggeliként fogyasztott kukoricapehellyel készül:
Hozzávalók alaptésztához
- 10 dkg kukoricapehely
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj, olvasztva
Hozzávalók töltelékhez
- 50 dkg ricotta sajt (vagy krémes túró)
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kukoricakeményítő
- 1 tk vanília eszencia
- 1.5 dl tejföl
Elkészítés
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Egy 20 cm-es csatos tortaformát kivajazunk.
- Az alaptésztához szükséges hozzávalókat robotgéppel eldolgozzuk. Átöntjük a tortaformába, egy kanállal egyenletesen eligazgatjuk, lenyomjuk.
- A túrót átnyomjuk egy szitán. A tojásokat szétválasztjuk.
- A cukrot elkeverjük a keményítővel, majd a tojássárgájákkal krémessé verjük. Belekeverjük a túrót, majd a vaníliaesszenciát és a tejfölt. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan belefordítjuk a túrós masszába.
- Egy órán keresztül sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, és a tortát a sütőben hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük – 24 órán keresztül hűtjük, és utána kenjük meg a mázzal (recept lejjebb).
Tippek
- Tálaljuk mázzal, lekvárral vagy friss gyümölcsökkel.
- Gyümölcsös máz: 25 dkg gyümölcsöt pürézünk, majd 5dkg cukorral felfőzünk. 1 ek kukoricakeményítőt hozzáadunk a püréhez. Felforraljuk, sűrű sziruppá főzzük, majd egy kis kocka vajat belekeverünk. Befedjük a tortát a mázzal, majd hűlni hagyjuk a hűtőszekrényben. A gyümölcs lehet málna, ananász, mangó, földi eper, kékáfonya.
- Diétás verzió: cukor helyett alkalmazzunk Steviat – elég csupán 3 dkg!
- Nem mindegyik kukoricapehely glutén-mentes – feltétlenül ellenőrizzük le ezt a csomagoláson!
- A gluténmentes túrótorta ideális teázás-kávézás mellé vagy kerti partikra. A maradék le is fagyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu