Az Aperol Spritz a olaszok kedvenc fröccse és világszerte az egyik legnépszerűbb nyári koktél. Ez a sütés-mentes Aperol sajttorta tuti egyszerű – ideális különleges alkalmakra (Valentin-nap, Anyák napja, Szilveszter stb.) vagy vendégváró, ünnepi vacsorákat-ebédeket is remekül zár. Bár a torta készítése kevés energiát igényel – de legalább 14 órát kell összesen pihentetni, hogy minden megfelelően megdermedjen. Én gluténmentes gyömbéres kekszből készítettem az alapot, de bármilyen keksz alkalmazható, ha a glutén nem jelent problémát.
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 15 dkg gyömbéres vagy narancsos keksz (gluténmentes is lehet)
- 2 evőkanál kakaópor
- 7.5 dkg vaj, olvasztva
A töltelékhez:
- 45 dkg teljes zsírtartalmú natúr krémsajt (például Philadelphia)
- 15 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 3 dl friss zsíros tejszín (minumum 30%-os, lehetőleg 50%-os)
- 2 narancs finoman reszelt héja
Az Aperol spritz zseléhez:
- 1 dl Aperol
- 2.5 dl Prosecco
- 4 teáskanál porcukor
- 1 dl frissen csavart narancslé (leszűrt)
- 5 zselatinlevél
Elkészítés
- Enyhén kiolajozunk egy 20 cm-es csatos tortaformát, az alapját sütőpapírral kibéleljük. (A forma lehet ünnepi alakú- pl szív, pillangó, virág stb, vagy hagyományos kerek, illetve négyzet alakú).
- A kekszeket és a kakaót egy konyhai aprítógépeben morzsává daráljuk, majd egy keverőtálban az olvasztott vajjal elkeverjük.
- A keveréket a tortaformába töltjük, a kanál aljával egyenletesen lenyomkodjuk. A tortaformát a hűtőszekrényben legalább 30 percig pihentetjük.
- Elkészítjük a tölteléket: a krémsajtot, a mascarponét és a porcukrot egy keverőtálban elektromos kézi mixerrel simára verjük. Hozzáadjuk a tejszínt és a narancs reszelt héját, majd ismét eldolgozzuk.(A krém akkor jó, ha olyan kemény, hogy egy kanál egyenesen megáll benne).
- A tortaformát kivesszük a hűtőből. A krémet a keksz alap tetejére kanalazzuk, majd a kanállal egyenletesen elosztjuk és szépen elsimítjuk a tetejét. Legalább 6 órán át hűtőszekrényben pihentetjük (lehetőleg egy éjszakán át).
- Amikor a sajtkrém megkeményedett, elkészítjük az Aperol zselét. A zselatint egy tál vízben 10-15 percig be áztatjuk. 4 evőkanál Proseccót és a cukrot egy kis lábasban felmelegítjük, néhány percig sziruppá redukáljuk. A tűzhelyt lekapcsoljuk.
- A felesleges vizet a zselatinlevelekből kicsavarjuk, és a sziruphoz adjuk. Kevergetjük, amíg a zsletin teljesen feloldódik.
- Hozzáadjuk az Aperolt és a narancslét, majd a keveréket egy kancsóba öntjük, és a hűtőben kb. 45 percig pihentetjük, amíg a zselé majdnem dermedt (azaz még éppen csak folyékony).
- Hozzáadjuk a prosecco-t, óvatosan kevergetjük a zselével. A felszínen képződött habot eltávolítjuk.
- A hűtőben kb 10 percig pihentetjük – amikor besűrűsödött, a sajttortára öntjük.
- A tortát további 4-6 órán át pihentetjük a hűtősszekrényben, majd óvatosan kiengedjük a csatos formából.
Kapcsolatos receptek