A töltött tojás az ünnepi alkalmak egyik kedvenc étele, húsvétkor nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A töltelékek nagyon változatosak lehetnek, és alkalomnak megfelelően dekorálhatók, így fantasztikusan finom és mutatós ínyencségekkel lephetjük meg vendégeinket.
Tojás főzése
Töltött tojás készítéséhez a legfontosabb alapanyag az olyan főtt tojás, amelynek fehérje kemény, de nem gumiszerű, sárgája kissé puha azaz nem száraz. Továbbá arra is ügyelnünk kell, hogy pucolás során a tojás ne sérüljön meg, a fehérje maradjon ép. A tojás megfelelő főzése és pucolása éppen ezért különösen fontos:
- Ne alkalmazzunk teljesen friss tojást – kb egy hetes tojás az ideális (a friss főtt tojás héja nehezebben pucolható).
- A tojást nem szabad túl sokáig főzni – töltött tojáshoz 6-8 perces tojás az ideális. Ha a tojást túlfőzzük, sárgája túl kemény, száraz lesz – és a töltelék is szemcsés lesz. Krémes töltelékhez legjobb a kissé lágy tojássárgája.
- A vízhez adjunk kevés ecetet, ez megkönnyebbíti majd a pucolást.
- Főzés után egyből öblítsük le a tojásokat hideg vízzel, majd tíz percig hideg vízben pihentessük őket!
- A tojásokat közvetlenül töltés előtt pucoljuk meg, majd óvatosan vágjuk félbe (hosszában), majd egy kiskanállal a sárgáját óvatosan kanalazzuk ki!
A tojás optimális főzése és megfelelő pucolása>>
Töltelékek
- Az ideális töltelék megtartja a formáját, azaz nem túl kemény vagy túl lágy.
- A töltelék massza általában (de nem mindig) a tojás sárgájával készül, amit krémekkel, pástétomokkal, mártásokkal, tejtermékekkel és fűszerekkel kombinálunk.
- Készítése: a tojás sárgáját villával összetördeljük vagy pépessé keverjük pl majonézzel, tejföllel, mustárral, pesztóval vagy zöldségkrémmel (pl avokádó, grillezett paprika krém). A krémes verzióhoz adhatunk aprított zöldfűszereket, chilit, wasabi port, paprikát és egyéb fűszerporokat; míg a darabos verziókhoz adhatunk aprított zöldségeket, halat, szalonnát, kolbászt, sonkát stb.
- A tölteléket kiskanállal, kissé púposan, a tojásfehérjék mélyedéseibe töltjük, majd ízlés szerint dekoráljuk. Mutatósabb verziókat nyomózsákkal is elvégezhetjük (de ez csak a krémesebb töltelékekhez jó).
- A tojásokat ünnepeknek megfelelően dekorálhatjuk – pl Halloween-ra tehetünk rájuk egy olajbogyóból vágott pókot, anyák napjára vagy Valentin napra paradicsomból metszett virágot; míg húsvétkor néhány darab snidling és újhagyma segítségével máris nyuszikat kapunk!
- A töltelékből általában mindig marad – ez kiváló szendvicskrém lehet.
- A töltött tojásokat előre elkészíthetjük, azaz órákkal, sőt akár egy nappal korábban is – de tálalásig légmentesen tárolhatjuk a hűtűszekrényben! A töltött tojás könnyen romlandó étel, így különösen nyári kerti partikon, bulikon, pikniken legyünk figyelmesek erre!
Töltött tojás receptek
- Füstölt lazaccal töltött tojás
- Avokádós töltött tojás
- Töltött tojás nyuszi
- Rákos töltött tojás
- Ördögi töltött tojás
- Töltött „sütőtök” tojás
- Krémsajtos töltött tojás
- Krémsajtos töltött tojás
- Szardellával és kaporral töltött tojás
Kapcsolatos receptek