A tojás az egyik legalapvetőbb alapanyagunk a konyhában és az emberiség egyik legjelentősebb táplálékforrása. Az étkezésünkben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb, de fürj, kacsa tojás is egyre népszerűbb világszerte. Rendszeres fogyasztás kimondottan ajánlott, hiszen kiváló energia és tápanyag forrás.
Tojás tápértékei
A tojás tápértéke nagyon magas, ugyanis minden tápanyagot tartalmaz, amelyre egy kiscsibének szüksége van. Kimondottan magas a (kb 40 féle) fehérje tartalma – 7 g tojásonként. Továbbá különös magas a kolin tartalma is, amelyet az „agy vitaminjának” neveznek, ugyanis serkenti az agy és az idegrendszer működését . A tojás kiváló A-, B2-, D és E vitamin forrás, magas a karotin tartalma is. A tojásban 18 féle aminósav is található.
Élettani hatások
- A tojás rendszeres fogyasztása fokozza az immunrendszer működését.
- Magas B vitamin tartalma energiát ad, védi a hajunkat és bőrünket.
- A tojásban található aminosavak segítik az egészséges idegrendszert, memóriát.
- A tojásban található antioxidánsok (lutein és zeaxantin) javítja a látásunkat
- A tojásban lévő D vitamin erősíti a fogakat, csontokat, és megkönnyíti a kalcium felszívódását.
- A tojás magas fehérje tartalma segíti a fogyást, mivel telitettség-érzetet kelt sokáig és zsírégető.
- Magas koleszterin tartalma miatt sokáig óva intettek a fogyasztásától, de azóta már bebizonyosodott, hogy a tojás nem emeli a koleszterin, sőt csökkenti a rossz koleszterin szintet, így a szívbetegségek kockázatát.
- Egy átlagos tojás kalória tartalma 75kCal.
A tyúktojás jellemzői
- A tojás az egyik végén kissé hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek.
- A tojás a színe lehet fehér vagy barna – minőségét ez nem befolyásolja.
- Az ideális tyúktojás súlya 50-60 gramm. Átlagosan a tyúktojás külső héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.
- A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frissességük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C minősítés ipari felhasználásra alkalmas.
Tojás vásárlása
- A tojás besorolásnak köszönhetően könnyen megállapíthatjuk a tojás minőségét, frissességét, méretét és származását is. Ezeket az infókat pecsét formájában jelölik a tojáson. A minőségi osztályzáson kívül az állatok tartási módja (0=bio tartás, 1=szabad tartás, 2=alternatív tartás, 3=ketreces tartás), a tojás eredete (származási ország kódja, HU=Magyarország + többszámjegyű termelői kód) is látható. Általában a dobozon tüntetik fel az eltarthatóság dátumát és a tojások méretét.
- Tanyasi tojások frissességét leellenőrizhetjük úszó vagy feltörési próbával. A friss tojás egy vízzel teli edényben lesüllyed, míg a 2-3 hetes úszik a vízben, a romlott tojás pedig a felszínen lebeg. Továbbá a friss tojás fehérje áll, sárgája domború; míg az öreg tojás fehérjéje szétfolyik, sárgája lapos. Sok ételnél különösen fontos a tojás frissessége ( pl piskóta vagy buggyantott tojás), amely megállapításában a fenti próba segíthet.
- A szalmonella elleni védekezéshez különösen fontos a tojás frissessége – így nyers tojást csakis abban az esetben fogyasszunk, ha biztosak vagyunk a tojás kiváló minőségében és frissességében.
- Ha tehetjük, vásároljunk bio vagy tanyasi tojást.
Tojás tárolása
A tojást hűvös helyen, pl kamrában érdemes tárolni. Nyáron célszerű a hűtőszekrényben tárolni a papír dobozban. Így a tojás kb. 3-4 hétig tárolható. Nagyon sok ételhez, különösen süteményekhez, krémekhez szobahőmérsékletű tojásokra van szükség. Ezt sokszor kifelejtik a receptekből, így 1-2 órával sütés előtt érdemes a tojásokat a konyhapultra tenni.
Ünnepek
A húsvéti ünnepek egyik szimbóluma a tojás. Nem csupán fontos alapanyag az ünnepi ételekben, de fontos dekorációs elem is. Húsvéti tojás>>
Ünnepi villásreggelik, brunch, vendégváró partik, bulik főszereplője lehet a tojás. Íme sok fionom tojás recept>>