Az angol crumble “morzsasüti” néven terjedt el Magyarországon, amely kissé helytelen kifejezés, ugyanis nem süteményről van szó, hanem egy morzsás, gyümölcsös desszertről. Talán a gyümölcsmorzsa vagy gyümölcsös morzsa megfelelőbb elnevezés lenne. Na, de íme néhány tipp az elkészítéshez, amit sok finom morzsasüti recept követ.
Mi a crumble (morzsa)?
A crumble a második világháború alatt lett népszerű Nagy-Britanniában. A cukrot, zsíradékot és lisztet élelmiszerjegy-rendszer keretében lehetett kapni, amely egy tipikus lepény (pie) készítéséhez túl sok volt. Mivel pazarlás lett volna a maradék eldobása, így muszáj volt valamire felhasználni. Így született meg a crumble, egy gyümölcs-alapú édesség, amelynek a teteje liszt, cukor, és zsír elmorzsált keveréke. Mivel a crumble nagyon egyszerűen elkészíthető, és aránylag olcsó édesség, az élelmiszerjegy rendszer eltörlése után is közkedvelt maradt. Manapság rengeteg verziója létezik, az eredetitől a modernig – bár a mai napig legnépszerűbb a hagyományos alma, szeder, rebarbara és szilva morzsa. Amerikában is közkedveltté vált az édesség, arrafele cobbler néven ismert – de kissé eltér a receptje, ugyanis a morzsatésztában sütőpor és tojás is kerül. Jelenleg a crumble az angol gastro-pubok egyik legkedveltebb desszertje. Angol konyha>>
Szükséges alapanyagok
- Gyümölcs – a legfontosabb alapanyag. Ez lehet bármiféle gyümölcs – alma, körte, málna, szeder, barack, szilva, meggy, cseresznye, piszke, mangó, ananász, aszalt gyümölcsök. A gyümölcs lehet friss, fagyasztott, előfőzött, de maradék kompót vagy befőtt is hasznosítható.
- Liszt – hagyományosan finomliszt, modern verziók teljeskiőrlésű lisztet vagy egyéb gabona lisztet alkalmaznak (pl zab, hajdina, rizs, kukorica).
- Zabpehely – a skótok a lisztet zabpehellyel dúsítják. Ez a verzió manapság különösen népszerű, hiszen egészségesebb, mint a finomliszt. Őrölt formában is alkalmazható.
- Diók, magvak – modern verziókban darált vagy aprított diókat, magvakat is adhatunk a morzsához, ezáltal ropogósabb lesz a tészta.
- Cukor – a morzsához a barna nádcukor az ideális, ugyanis jobban karamellizálódik, mint a finomított cukor. Kevésbé édes gyümölcsöket szokásos cukorral is megszórni, reformreceptek a cukrot mézzel vagy agavé sziruppal helyettesítik.
- Zsíradék – régen sertészsírt alkalmaztak, manapság vajat vagy margarint. Fontos, hogy a vaj könnyen dolgozható legyen, de túl puhán már nem jó, mert szétesik.
- Fűszerek – gyümölcstől függően a morzsába vagy a gyümölcsre szokás kevés fahéjat vagy őrölt szegfűszeget is szórni.
Crumble (morzsasüti) készítése
A crumble elkészítése roppant egyszerű, sütésben járatlanok számára sem lesz kihívás.
- A gyümölcsöket megmossuk, ha szükséges, megpucoljuk. Felszeleteljük vagy falat nagyságú darabokra aprítjuk. Kemény gyümölcsöket néha cukros vízben előfőzzük.
- A gyümölcsökkel egy kivajazott jénait vagy hőálló lapos tálat kibélelünk, cukorral, fűszerrel meghintjük. Édes gyümölcsökre lehet kevés citromlevet is csavarni. Befőtt, kompót esetében érdemes néhány kanál befőttsziruppal lelocsolni a gyümölcs darabokat.
- A vajat a liszttel elmorzsáljuk (kézzel vagy robotgéppel), majd elkeverjük a cukorral és esetleg zabpehellyel, dió-mogyoró darabokkal, fűszerporokkal.
- A keletkezett tésztamorzsával a gyümölcsöket egyenletesen letakarjuk, majd forró sütőben szép barnára sütjük. Ez kb 20-30 perc.
- Melegen tálaljuk, télen vaníliakrémmel, nyáron fagylalttal.
Tippek
- A morzsasüti ideális desszert maradék, szezonális gyümölcsök felhasználáshoz. Így olcsó és takarékos étel.
- Bár a crumble egy nagyon finom ínyencség, sajnos nem a legesztétikusabb édesség. Azonban ezen könnyen lehet változtatni, ha individuális hőálló edénykékben sütjük ki, majd ebben tálaljuk.
- Ideális rusztikus, családi vagy baráti étkezések desszertjeként. A különlegesebb receptek akár vendégváró menükben is kiállnak magukért – ráadásul előre előkészíthető, majd sülhet magától a főétel fogyasztása alatt!
- Allergiás verziók: a morzsa elkészíthető glutén-mentes liszttel, vaj helyett margarin is alkalmazható. Diók, mogyorók elhagyhatók.
- Egészséges verziók: az édesség előnye, hogy nagyon könnyen egészségesebbé varázsolható (ugyanakkor finom marad!). A lisztet cseréljük le teljeskiőrlésű vagy barnarizs lisztre, és kombináljuk zabpehellyel, diókkal, magvakkal. A cukor legyen nádcukor vagy Stevia, és redukáljuk az előírt mennyiséget. Vajból, margarinból csakis annyit használjunk, amennyi elég a morzsatészta készítéshez (ez könnyebben megy konyhagépben, így sokszor fél adag is bőven elég). Tálaljuk görög joghurt-alapú gyümölcskrémmel!
- A maradék morzsasüti újból felmelegíthető, de addig tároljuk letakarva a hűtőszekrényben.
Morzsasüti receptek
A fenti tippek után íme néhány igazi angol crumble, morzsasüti recept:-
- Almás morzsa
- Alma és áfonya morzsa
- Almás morzsa fügével
- Bogyós morzsa
- Barackos morzsa
- Mogyorós szilvás morzsa
- Körte és szeder morzsa
- Forralt boros morzsa
- Kakaós banánmorzsa
- Szilvás morzsa galuska (cobbler)
- Bogyós morzsagaluska
- Mandulás cseresznye morzsa
- Málnás-mandulás morzsa
- Szilvás crumble
- Erdei gyümölcs crumble
Egyéb morzsás süti receptek
Kapcsolatos cikkek