Az angol morzsás desszert (crumble) egyik híres verziója a cobbler, amely a gyarmatosítás során Amerikában is nagyon népszerű desszertté vált. A következő bogyós morzsa-galuska roppant gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók
- 5 dkg nádcukor
- 35 dkg mirelit bogyós gyümölcs keverék
- 20 dkg sütőporos liszt
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 nagy tojás
- 1 dl tej
- 1 tk őrölt fahéj
- 1-2 ek extra cukor
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- 1 kanálnyi cukrot félreteszünk, a többit a mirelit gyümölcsökkel egy lábasba töltjük, majd a tűzhelyen, alacsony hőfokon kb 5 percig főzzük.
- Áttöltjük egy tepsibe, meghintjük a fahéjjal.
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, és a kis kockákra vágott vajjal elmorzsáljuk (ujjal vagy robotgéppel). Hozzáadjuk a félretett cukrot, elkeverjük.
- A tojást elkeverjük a tejjel, ezt a morzsához adjuk, tésztává gyúrjuk.
- A tésztából kb 16 db kis gombócot formálunk – ezekkel leborítjuk a gyümölcsöket, majd a tepsit a sütőbe helyezzük.
- Az extra cukorral meghintjük.
- Kb 35 percig sütjük, vagy addig amíg a morzsa-galuska szép világosbarnára sül.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk sűrű vaníliamártással vagy vanília fagyival.
- A galuska elkészíthető teljes kiőrlésű liszttel, tönköly liszttel és persze glutén-mentes lisztkeverékkel is.
- A tej lehet növényi tej is, így tej-érzékenyek is fogyaszthatják.
- A bogyós morzsa-galuska ideális desszert lehet télen-nyáron egy hétvégi, családi ebéd végén, de akár laza, baráti vacsorákat is remekül zárhat.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu