A bogyós morzsa egy nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon kielégítő desszert. Télen, nyáron elkészíthető – télen fagyasztott gyümölcsökből, nyáron friss bogyósokból. Ráadásul egészséges is, így egy egészségtudatos és diétás étrend keretében is fogyasztható..
Hozzávalók
- 50 dkg bogyós gyümölcsök (lásd tippek)
- 10 dkg egészséges liszt (lásd tippek)
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg gyümölcscukor (fruktóz)
- 1 tk kevert fűszer (mixed spice)
- 10 dkg hideg vaj vagy margarin kockázva
- 5 dkg mogyoró, aprítva
Elkészítés
- A gyümölcsöket átmossuk, és egy kivajazott, hőálló tálba öntjük. 1-2 csipetnyi cukorral megszórjuk.
- A maradék cukrot elkeverjük a liszttel, kevert fűszerrel és a zabpehellyel. A vajkockákat hozzáadjuk, és az ujjunkkal morzsává dörzsöljük. Amikor durva morzsákat kapunk, hozzáadjuk az aprított mogyorót, kézzel morzsába keverjük.
- A morzsát ráöntjük a bogyós gyümölcsökre, kissé megnyomkodjuk, majd előre bemelegített sütőben, 200 fokon, kb 20-25 percig szép barnára sütjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Kombináljunk legalább 3 különböző bogyós gyümölcsöt – ez lehet pl. szeder, málna, kékáfonya, cseresznye, meggy, fekete ribizli – de vigyázzunk arra, hogy a fanyar ízű mellett édes is legyen.
- Egészséges liszt: ez lehet teljes kiőrlésű búzaliszt, tönkölybúza, hajdina, barnarizs, árpa
- Kevert fűszer – ezt az édességekhez alkalmazott fűszerkeveréket a Culinárisban lehet kapni, de házilag is elkészíthetjük – kombináljunk 1-1 csipetnyit a következő őrölt fűszerekből: fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, koriander mag, köménymag
- Ha nincs a kamrában fruktóz, helyettesíthetjük 8 dkg világos muscovadó nádcukorral is.
- Télen mirelit kevert bogyósból is elkészíthetjük.
- Tálaljuk vaníliakrémmel vagy vanília fagylalttal – különösen passzol hozzá a bazsalikomos fagyi.
- A bogyós morzsa remekül zár egy családi ebédet vagy vacsorát, de akár egy laza vendégváró menüt is. Általában gyerekek is imádják! Egyéb morzsás desszertek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu