Az angol klasszikus almás morzsa egyik érdekes változata a szilvás morzsa, amelyben a morzsa ebben az esetben mogyoróval készül. Elkészítése nagyon egyszerű, akár kezdők is felvállalhatják – az eredmény tuti finom, garantáljuk, hogy örök kedvenc lesz gyerekek és felnőttek körében egyaránt!
Hozzávalók
- 80 dkg szilva
- 15dkg barna cukor (vagy 10dkg fruktóz)
- ½ citrom leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 3 db ánizs
- 5 dkg mogyoró
- 15 dkg liszt
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj vagy tejmentes margarin, kockázva
Elkészítés
- A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk, majd egy kb 25×25 cm-es hőálló tepsibe vagy edénybe helyezzük őket. Megszórjuk 3 ek cukorral, a fahéj felével, ánizzsal és meglocsoljuk a citrom levével.
- A mogyorót egy turmixgéppel megőröljük, hozzáadjuk a lisztet és a vajat, majd morzsává eldolgozzuk a turmixszal.
- A morzsás keverékkel jól lefedjük a szilva gerezdeket, elsimítjuk a morzsát és előre bemelegített sütőben, 190 fokon kb 30 percig sütjük. Akkor lesz jó, amikor a morzsa aranysárga és a sarkokban buborékol a szilvás juice.
Tippek
- Tálaljuk tejszínhabbal, konyakos krémmel vagy vaníliamártással.
- Egészségesebb változat: alkalmazzunk tönkölybúza vagy barnarizs lisztet és tálaljuk créme fraiche-el vagy krémes joghurttal. A lisztet fele-fele arányban zabpehellyel is kombinálhatjuk.
- Más gyümölcsökkel is elkészíthetjük – ideális az alma, barack és bogyósok. Klasszikus almás morzsa receptje>>
- T’álalás előtt távolítsuk el az ánizs darabokat – ánizs helyett alkalmazhatunk szegfűszeget is.
- A szilvás morzsa egy nagyon finom és egyszerű édesség, remekül zár egy családi ebédet. Vendégváró alkalmakra is tökéletes lehet – süssük és tálaljuk individuális hőálló tálkákban. Gyerek is imádják!
- A szilvás morzsa amerikai változata a szilvás morzsa-galuska>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu