A gyümölcsös morzsa télen, nyáron remekül zár egy családi vagy vendégváró ebédet, vacsorát. Nem csupán végtelenül egyszerű a megvalósítása, de előre elkészíthető, így nem kell aggódni a desszert miatt. Az alábbi barackos morzsa recept ráadásul egy egészséges verzió, amit bűntudat nélkül lehet majszolni..
Hozzávalók
- 1 csésze egészséges liszt (lásd tippek)
- ½ csésze fruktóz
- 1 tk sütőpor
- ⅓ csésze vajkocka vagy margarin
- ⅓ csésze rizspehely (opcionális)
- ⅓ csésze aprított dióbél
- 6 púpos csésze szeletelt őszibarack
- 1 ek friss citromlé
- 2 ek juhar szirup
- ⅓ csésze mazsola
- Friss szerecsendió
Előkészületek
- A dióbeleket durván apróra vágjuk – kimérünk ⅓ csészét.
- Kb 10-12 nagy, érett őszibarackot meghámozunk, a húsát durván szeleteljük
- A hideg vajat apró, 2cm-es, kockákra vágjuk
- A sütőt 180 fokra beállítjuk
Elkészítés
- Turmixgépbe öntjük a lisztet, sütőport, fruktózt és vajat, majd morzsává dolgozzuk (az ujjunkkal is eldolgozhatjuk). Átöntjük egy tálba, elkeverjük a rizspehellyel és/vagy dióbéllel.
- Egy tepsiben elrendezzük a barack szeleteket, lelocsoljuk a citromlével, megszórjuk a mazsolával majd kevés szerecsendiót reszelünk rá.
- Amikor a sütő bemelegedett, a morzsával leszórjuk a barackot, és betesszük a sütőbe. Kb 25 percig sütjük.
- Tálalás előtt 10-15 percig pihentetjük (a sütő alsó polcán hagyhatjuk).
Tippek
- Tálaljuk vaníliakrémmel, tejszínhabbal, fagyival – de csupán créme fraiche vagy görög joghurt is remekül passzolhat hozzá.
- A liszt lehet bármilyen egészséges gabonaliszt – mi barnarizs liszttel készítettük, ami gluten-mentes.
- A rizspelyhet helyettesíthetjük zabpehellyel is, bár az eredmény nem lesz annyira ropogós, mint a rizspehellyel.
- Mazsola helyett alkalmazhatunk aszalt meggyet vagy cseresznyét is.
- A barack felét helyettesíthetjük egyéb gyümölccsel is – pl alma, szeder, meggy, cseresznye, áfonya stb.
- Télen elkészíthetjük barack befőttből is!
- A barackos morzsa ideális családi vagy vendégváró desszert, gyerekek is kimondottan kedvelik!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu