Karácsonykor muszáj süteményeket készítenünk, még akkor is, ha nem mesterségünk a cukrászat vagy nincs energiánk a konyhában sürögni-forogni.Ideális alapsütemény a muffin, ugyanis 5-10 perc alatt össze lehet dobni, maximum fél óra alatt kisül, és könnyen lehet dekorálni. Karácsonyi muffinok készítése abszolút nem stresszes, íme néhány tipp ehhez..
Alapanyagok
Muffin készítéshez csupán lisztre, tojásra, tejre (vagy joghurtra, gyömölcslére), sütőporra, cukorra és zsiradékra van szükségünk. Ezt általában kiegészítjük gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, csokival, dió és mogyoró darabokkal, fűszerekkel. Ha van egy tuti alapreceptünk – ezt nagyon könnyen karácsonyiassá varázsolhatjuk:
- Gyümölcsök: klasszikus karácsonyi gyümölcs a narancs, mandarin, vörösáfonya, füge, gesztenye
- Aszalt gyümölcsök: minden mennyiségben, különösen szilva, füge, mazsola, áfonya, csreszeny és meggy – ezeket be is áztathatjuk éjszaka rumba vagy gyümölcslikőrbe.
- Diók, mogyorók, magvak: elég egy-két maréknyi aprított diót, mandulabelet vagy mogyorót az alaptésztához adni. Tökmag és pisztácia is karácsonyias.
- Fűszerek: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, szerecsendió, gyömbér – kiváló a boltokban kapható mézeskalács fűszerkeverék is.
- Cukor: karácsonyi muffinok esetében érdemes (melaszos) nádcukrot és sötét melaszt alkalmazni – ez adja a különleges dimenziót az igazi gingerbread-nek is. Juhar szirup és természetesen méz is karácsonyiassá varázsolhat egy alapmuffint.
- Alkohol: felnőttek számára feldobhatjuk a süteményeket 1-2 kanálnyi likőr vagy egyéb alkohol hozzáadásával – kiváló a rum, narancslikőr, diólikőr, mandulalikőr, meggylikőr, vörös portói, stb.
Kellékek
- Az előkészületekhez csupán két keverőtálra van szükség – egyikbe kerülnek az un. “nedves” alapanyagok, a másikba a “száraz”. Ezeket összeöntjük, elkeverjük, majd muffinsütő mélyedésibe vagy szilikon formákba töltjük.
- A muffinsütőt érdemes karácsonyi mintázatú papírkosárkákkal kibélelni – a szilikon formák pedig lehetnek csillag, fenyőfa, hóember, télapó alakúak (ezeket már nem is muszáj tovább dekorálni – elég porcukorral meghinteni).
Dekoráció
A kész és kihűlt muffinokból fantasztikus karácsonyi süteményeket tálalhatunk a család és vendégeink számára:-
- Kinyújtott fondattal vagy marzipánnal fedjük le a tetejüket – majd színes cukormázzal rajzoljunk, vagy fondantból készítsünk télapó, hóember, rénszarvas arcokat. Karácsonyi sablonok>>
- Keksz szaggatókkal szaggasunk karácsonyi motívumokat fondantból vagy marzipán masszából, ezekkel borítsuk le a muffinok tetejét.
- Készítsünk porcukorból és vízből cukormázat (vagy olvasszunk meg fehér csokit), ezt öntsük a muffinokra, majd szórjunk rájuk (ehető) csillámport, “hógolyó” cukordrazsét, mini pillecukrot.
- Habtejszínhez adjunk porcukrot és zöld ételszínezéket – verjük fel kemény habbá, majd egy zacskón keresztül nyomjuk a muffinok tetejére karácsonyfa formákat. A fát díszítsük cukor drazsékkal, gyöngyökkel!
- Ha nincs időnk babrálni, akkor elég egy kivágott sablont vagy keksz formát a muffinokra helyezni, majd egy teaszűrön keresztül porcukorral megszórni. Csodás lesz így is az eredmény!
Tippek
- A muffinok többnyire púposan jönnek ki a sütőből, így dekorálás előtt ajánlatos a tetejüket laposra levágni!
- Muffinok készítése nagyon egyszerű, így vonjuk be a gyerekeket is – legalább karácsonykor! Nem csupán a díszítésbe segítenek szívesen, de a tészta kiverésében is! Karácsonyi sütés gyerekekkel>>
- Karácsony muffinok valóban készíthetők fél óra alatt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tuti karácsonyi muffin receptet.
Alap-muffinok
- Rumos-kakaós muffin
- Sütőtök és zabpehely muffin
- Fügés-narancsos muffin
- Csokis-gesztenyés muffin
- Sütőtökös muffin dióval
- Narancsos-áfonyás muffin
- Gesztenyepürés muffin
- Csokis-narancsos muffin
- Céklás muffin mazsolával
Különleges muffinok
Kapcsolatos cikkek