A közel-keleti, észak-afrikai és ázsiai konyhák egyik kedvenc alapétele a lapos kenyér. Létezik élesztős és élesztő nélküli verzió, amiket ki lehet sütni serpenyőben, öntött vason vagy kemencében (és sütőben is). A következő arab lapos kenyér egy egyszerű alaprecept, amit ízlés szerint fűszerezhetünk tovább..
Hozzávalók
- 25 dkg kenyér liszt (un. erős)
- 5 g szárított élesztő
- 5 g só
- 15 g kristálycukor
- 20 g puha vaj
- extra liszt, olaj
- kb 1.5 dl víz
Elkészítés
- A lisztet egy nagy keverőtálba töltjük. A tál egyik oldalába szórjuk a cukrot és sót, a másikba az élesztőt. Elkeverjük.
- Hozzáadjuk a vajat, és kézzel eldolgozzuk a liszttel. 1.4 dl vizet hozzáöntünk, kézzel átgyúrjuk. Hozzáöntünk még kb 10-20 ml vizet, annyit, hogy egy sima, puha tésztát kapjunk, amely könnyen leválik a keverőtál oldaláról.
- Egy deszkát kevés olajjal megkenünk, a tésztát ezen 5-8 percig átgyúrjuk. Amikor a tészta rugalmas, egy olajozott tálba tesszük, folpackkal vagy konyharuhával letakarjuk és másfél órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára kiborítjuk, jól átgyúrjuk, úgymond kigyúrjuk belőle a levegőt, amit úgy lehet elérni, hogy a tésztát gyúrás közben többször félbehajtjuk.
- A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, ezeket gombóccá formáljuk. Mindegyik gombócot 20 cm átmérőjű, vékony korongra kinyújtjuk.
- Forró serpenyőben a lepényeket mindkét oldalon 1-2 percig világosbarnára sütjük (a serpenyő lehet olajozott vagy olaj-mentes).
- A kész lepényeket konyharuhába bugyolálva tartjuk melegen (így puhák és hajthatók is maradnak)
Tippek
- Ne süssük túl a lepényeket, mert megkeményednek! A kemény lepények ismételten puhák lesznek, ha lefröcsköljük kevés vízzel, majd olaj nélkül egy serpenyőben átmelegítjük.
- Tálaljuk közel-keleti, ázsiai ételek mellé kenyérként vagy nagyon jó alapanyag mártogatósokhoz is.
- A fenti alaprecept kiegészítető fűszerekkel – pl szezámmag, nigella mag, szárított chili, köménymag, római kömény mag stb.
- Felhasználhatjuk közel-keleti, arab jellegű wrap-okhoz – a tölteléket a lepénybe bugyoláljuk, majd fóliával vagy szalvétával az alsó részét becsomagoljuk, így nem esik-folyik ki a töltelék. Általában grillezett húsokat, halakat, pörköltszerűségeket, szokás így tálalni salátával,mártásokkal kiegészítve (alkalmas receptek alul).
- Figyelem: az arab lapos kenyér nem ugyanaz, mint a pita (vagy pide) kenyér – amely “zsebes”, így tölthető. ( pl kebab, gyros esetében).
Szendvicsek
Töltelékek
Íme néhány tuti töltelék, amit az arab lapos kenyérbe csomagolhatunk.
Húsok, halak
- Fűszeres joghurtban pácolt bárányszelet
- Joghurtos bárányszelet
- Grillezett lazac shawarma szósszal
- Mentás bárányszelet
- Pikáns hátszín
- Grillezett szardínia
- Grillezett makréla
- Arab grillezett csirkemell
- Chilis báránysült
- Pikáns kacsa saláta
- Grillezett harissa tintahal
Saláták,mártások
- Pikáns humusz
- Chililekvár
- Lóbab és paradicsom saláta
- Joghurtos uborkasaláta
- Kecskesajtos csicseriborsó saláta
- Paprikás lóbab
- Szezámmagos cukkini
Kapcsolatos cikkek
- Lepénykenyerek
- Kenyér házilag
Zest.hu